Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Εξι μαχαίρια στις συντάξεις


Με έξι τρόπους βγαίνουν χαμένοι σημερινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι λόγω της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται από τα δύο ασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο Λοβέρδου που ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου που ψηφίζεται την Πέμπτη).
Oι απώλειες για τους συνταξιούχους αρχίζουν την 1η Αυγούστου με την επιβολή της ειδικής εισφοράς (νέος ΛΑΦΚΑ) και κλιμακώνονται σταδιακά οδηγώντας σε χαμηλότερες συντάξεις. Σημειώνεται ότι προετοιμάζονται προσφυγές και αγωγές (ομαδικές και ατομικές) στα αρμόδια δικαστήρια κατά των νέων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Τα έξι μαχαίρια στις συντάξεις είναι τα εξής:
1 Νέος ΛΑΦΚΑ. Μηνιαία εισφορά υπέρ των Ταμείων, ύψους από 42 έως 350 ευρώ (ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας σύνταξης), θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1η Αυγούστου όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ και άνω. Η εισφορά θα είναι κλιμακωτή. Ενας συνταξιούχος ο οποίος παίρνει σύνταξη 2.500 ευρώ θα χάσει 150 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας που λαμβάνει 1.410 ευρώ θα απολέσει 10 ευρώ. Κάθε χρόνο με τον νέο ΛΑΦΚΑ θα εισπράττονται 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πηγαίνουν στο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.
2 Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων. Στα ταμεία κύριας ασφάλισης αλλά και στο Δημόσιο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει από το 2015 και υιοθετείται μεικτό σύστημα. Συγκεκριμένα:
Τα χρόνια μέχρι το 2010 θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς.
Τα χρόνια από το 2011 έως και το 2014 θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς.
Με βάση το νέο σύστημα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη, που με τα σημερινά δεδομένα είναι 360 ευρώ και η οποία θα καταβάλλεται μόνο για 12 μήνες (με δεδομένη την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης). Το ποσό αυτό μειώνεται στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας ή θανάτου. Το αναλογικό ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές ανάλογα με τα ημερομίσθια. Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για όλο τον ασφαλιστικό βίο θα κυμαίνεται από 0,8% έως 1,5%, με το υπουργείο να διαβεβαιώνει πως ο μέσος όρος θα είναι 1,2%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό αναπλήρωσης της βασικής και της αναλογικής σύνταξης θα διαμορφώνεται στο 64% για την 35ετία. Τα εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα θα υπάρξουν απώλειες έως και 30% στη σύνταξη, ενώ ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι θα προκύψει όφελος για τις συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ.
3 Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης. Προκύπτει από την υποχρέωση του κράτους σε καταβολή της βασικής σύνταξης μόνο για τους 12 μήνες. Με το μνημόνιο (νόμος 3845/10), η 13η και η 14η σύνταξη μετατράπηκαν σε επίδομα 800 ευρώ- και μόνο για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές (κύρια σύνταξη) έως 2.500 ευρώ. Με το νέο νομοσχέδιο Λοβέρδου παρέχεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής μελλοντικά των επιδομάτων και εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
4 Επικουρικές συντάξεις. Με βάση την οικονομική βιωσιμότητα κάθε Ταμείου θα διαμορφώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Οι μελέτες πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2011 και στις αρχές του 2012 τα Δ.Σ. των Ταμείων θα καθορίσουν το ποσοστό της αναπλήρωσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή και μελλοντικό έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, κλάδων και επαγγελματικών ταμείων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Οποτε προκύπτει έλλειμμα, οι συντάξεις θα προσαρμόζονται έτσι ώστε να υπάρχει εγγύηση για την ισορροπία μεταξύ των παροχών και των εισφορών.
5 Πέναλτι στις πρόωρες. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το πέναλτι ανεβαίνει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου, για όλους τους ασφαλισμένους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 30%.
6 Νόμος Ρέππα. Στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ για τα χρόνια που συμπληρώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, σταδιακά σε δέκα χρόνια, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%. Σταδιακά επίσης από τον τελευταίο μισθό, πάμε στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ: εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού θα υπάρξουν απώλειες έως και 30% στη σύνταξη
Με αλλαγές το Ασφαλιστικό για το Δημόσιο

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά οι οποίες μέχρι τις 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητώς ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι τις 31/12/2010 δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στάση από ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12 της ίδιας ημέρας προγραμματίζει μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε, επίσης, να προχωρήσει σήμερα σε τρίωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Η ΑΔΕΔΥ έχει προαναγγείλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, με συγκέντρωση και πορεία στη ΔΕΘ, καθώς και με κήρυξη νέας απεργίας. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Ιουλίου 2010, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: