Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει συμμετάσχει ήδη σε μια σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, ενώ προετοιμάζεται ακόμη μία με ευρύτερη ατζέντα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη στον χώρο της Παιδείας μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα έχει επίδραση στις οικογένειες, ενώ και από πολιτική άποψη ο χρόνος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεωρείται κρίσιμος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η υπουργός Παιδείας θα αποδώσει και επιθυμούν να λάβει κάθε δυνατή στήριξη ώστε να κλείσουν εγκαίρως όλα τα μέτωπα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ο απροσδιόριστος αυτή τη στιγμή αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 11.000- ενδεικτικά να αναφερθεί ότι πέρυσι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης 4.000 άτομα. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 20 Αυγούστου, οπότε θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έχει προειδοποιήσει ότι αν ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων φθάσει στις 15.000, τότε πρέπει να χτυπήσει συναγερμός. Εκτός από αυτό, έχει υποβάλει και τρεις διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που στο χειρότερο σενάριο καταλήγουν στην αναζήτηση περισσότερων χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προσληφθεί επαρκής αριθμός αναπληρωτών. Η προσπάθεια να πείσουν τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανοίξει τα κρατικά ταμεία ίσως αποδειχτεί δυσκολότερο εγχείρημα από το πείσουν τους εκπαιδευτικούς να μείνουν λίγα χρόνια παραπάνω στη δουλειά.
Πάντως, εδώ και μήνες, συνεδριάζει κάθε Τρίτη μια ομάδα με αντικείμενο την αποφυγή της κρίσης τον Σεπτέμβριο, όπου το τοπίο είναι ναρκοθετημένο για την κυρία Διαμαντοπούλου, με τους συνδικαλιστές και τους αδιόριστους να ετοιμάζονται για δυναμική αντιπαράθεση, τους πρυτάνεις υπ΄ ατμόν και τους φοιτητές σε αναβρασμό. Αν σε αυτά προστεθούν και δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων τότε το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην καρδιά της κάθε οικογένειας η οποία ήδη υποφέρει από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου. Αυτό το μείγμα προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου ανέλαβε την τύχη του εκπαιδευτικού συστήματος τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με μια παράδοξη εξίσωση: Περίπου 8.500 νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί δεν έφθαναν για να καλύψουν 6.800 κενά στα σχολεία. Εκτοτε καταβάλλει προσπάθεια για να εξορθολογίσει την κατανομή του προσωπικού. Ετσι έχει λάβει απόφαση να μην υπάρχουν πουθενά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, καθηγητές να διδάσκουν δύο παρεμφερείς ειδικότητες όπου χρειάζεται ή να παραδίδουν καλλιτεχνικά μαθήματα και γυμναστική σε δημοτικά σχολεία, οι μεταθέσεις μειώνονται κατά 33% και κανένας δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το σχολείο όπου διορίστηκε προτού περάσει τριετία. Επίσης από τη νέα σχολική χρονιά 4.000 άτομα θα μετακινηθούν από τα γραφεία σε αίθουσες διδασκαλίας και επιπλέον 1.350 εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν από το εξωτερικό καθώς μεταξύ 2008-2009 αυξήθηκε ο αριθμός όσων υπηρετούσαν σε σχολεία του εξωτερικού κατά 22%.
Διαβάστε περισσότερα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου