Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Λουκέτο στα πράσινα σχολεία


Επειτα από 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, κλειστά παραμένουν τη νέα σχολική χρονιά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όλης της χώρας, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν ανανέωσε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν σ' αυτά να πρέπει σήμερα να παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία τους.
Το «λουκέτο» στα ΚΕΠΕ, πανελλαδικά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Εως τον περασμένο Ιούνιο, 5-11 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων υπηρετούσαν σε κάθε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, αναλαμβάνοντας την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την παραγωγή διδακτικού υλικού και την επιμόρφωση των χιλιάδων μαθητών που επισκέπτονταν τα κέντρα αυτά τα τελευταία 18 χρόνια. Η θητεία των εκπαιδευτικών αυτών έληξε τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση όφειλε ή να παρατείνει τη θητεία και την απόσπασή τους ή να προκηρύξει τις θέσεις. Αντ' αυτού κάλεσε τον Ιούνιο τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα κέντρα να δηλώσουν αν θέλουν να παραμείνουν για ακόμη μία χρονιά, μέχρι την προκήρυξη των θέσεων. Μέχρι σήμερα, όμως, οι δηλώσεις αυτές παραμένουν στον αέρα: δεν έχει δοθεί ούτε παράταση της θητείας όσων επιθυμούν να παραμείνουν στα ΚΕΠΕ ούτε έχει προχωρήσει η προκήρυξη των θέσεων. Αποτέλεσμα είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα ΚΕΠΕ να παραμείνουν κλειστά».
Η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας εκφράζει την έντονη αγωνία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για το αβέβαιο μέλλον της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
«Είναι η πρώτη σχολική χρονιά εδώ και 18 χρόνια -από τότε που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τα ΚΕΠΕ- που η έναρξή της τα βρίσκει κλειστά, εφ' όσον στα μέλη των παιδαγωγικών ομάδων τους δεν έχει δοθεί ακόμη ετήσια παράταση της θητείας τους, όπως έγινε με εκπαιδευτικούς άλλων καθηκόντων, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και ενώ τους είχε ζητηθεί να δηλώσουν ποιοι από αυτούς επιθυμούν να παραταθεί η θητεία τους ήδη από τον Ιούνιο 2010!
»Οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ επιτελούν παιδαγωγικό, διδακτικό και επιμορφωτικό έργο στις θέσεις που τοποθετούνται με αυξημένες υποχρεώσεις και ωράριο εργασίας», σημειώνουν στην επιστολή τους και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: