Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Απεργία την Πέμπτη για τις μισθολογικές απώλειες

Επιστροφή των αμοιβών στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970, με απώλειες στους μισθούς έως και 25% τα τελευταία χρόνια καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε νέα 24ωρη απεργία την προσεχή Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (συγκέντρωση στις 11.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος).
Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης Σπ. Παπασπύρος μίλησε για «κυβερνητική πολιτική ελεύθερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου», ενώ έθεσε ως προϋπόθεση έναρξης διαλόγου ή διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, επί του νέου μισθολογίου, την αποκατάσταση των Δώρων (13ο και 14ο μισθούς) που καταργήθηκαν φέτος στο όνομα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Αναφορικά με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 80% μέσα σε μια δεκαετία (2001 - 2009), η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι οι «πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν από 38,6% το 2001 σε 20,5% το 2009. Και ολόκληρη τη δεκαετία οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,9% - 7%)».
Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για διαίρεση των δημόσιων υπαλλήλων «εμφανίζοντας επιλεκτικά υψηλές αμοιβές που αφορούν στο 7% των δημοσίων υπαλλήλων, ενοχοποιώντας το 80% του συνολικού μισθολογικού κόστους, στο οποίο όμως περιλαμβάνονται αμοιβές συμβούλων, συμβάσεις παροχής έργου, προσλήψεις κ.ά.».
Ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. η απογραφή έβγαλε περισσότερα από 750.000 άτομα τα οποία αμείβονται από το Δημόσιο), ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαντωνίου σημείωσε πως «αποτελεί έναν ακόμη μύθο, μετά το μύθο για τα επιδόματα, και ότι η σχετική δαπάνη ανέρχεται στα 7,1 δισεκατομμύρια για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».
Για την αναβολή -με κυβερνητική πρωτοβουλία- της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής που έκανε η οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά του Μνημονίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για μεθόδευση.
Θα υπολειτουργήσει το Δημόσιο
**Λόγω της μεθαυριανής απεργίας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, θα υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι και τα Ταμεία, ενώ για 4 ώρες δεν θα γίνουν πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: