Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 
Οσοι τη συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 δεν θα 
επιβαρυνθούν  με πρόσθετα χρόνια για συνταξιοδότηση      

Δημόσιο: Σωσίβιο η 25ετία 

Κλειδί, για ηπιότερη εφαρμογή του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν τα... ψιλά γράμματα του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου (3865/2010). Κι αυτό γιατί διαπιστώνεται ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους.
Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)- όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Τσακανίκας (ερμηνεύοντας τον νέο νόμο)- θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που μέχρι τις 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 58 χρόνια ή με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας (ΧΟΗ). Μάλιστα στην 25ετία υπολογίζεται (όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη) και η προϋπηρεσία σε άλλα Ταμεία, εκτός Δημοσίου. Επιπρόσθετα η μεγάλη αυτή κατηγορία των ασφαλισμένων δημοσίων υπαλλήλων (25ετία στις 31.12.2010) εκτός από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα γλιτώσουν και από τη μείωση της σύνταξης λόγω του νέου υπολογισμού της. Την ίδια εκτίμηση με τον κ. Τσακανίκα έχουν και στελέχη της ΑΔΕΔΥ αλλά και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων  στον χώρο του Δημοσίου που περιμένουν τις σχετικές ερμηνείες από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρόλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τον νόμο 3865/2010, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ερμηνεία θα «σώσει» τους 8 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους από τη «θηλειά» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό από το 2011.
Περιμένουν εγκύκλιο
Πάντως το μεγάλο αυτό ζήτημα αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» οριστικά η ερμηνευτική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παρόλο που στον χώρο του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ-τραπεζών και των Ταμείων των αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι του νέου Ασφαλιστικού, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο. 
Κι αυτό     γιατί το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών            
                 (Γενικό  Λογιστήριο) καθυστερεί την έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου 3865/2010 ( Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις). Σε αυτή την εγκύκλιο θα δοθούν εξηγήσεις και για ένα άλλο θέμα ερμηνείας του νέου Ασφαλιστικού στο Δημόσιο που αφορά την εξίσωση των δικαιωμάτων ανδρών- γυναικών (π.χ. οφέλη για τρίτεκνους).

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
Τους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1983, που θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35 χρόνια υπηρεσίας στα 58 τους ή 37 χωρίς όριο ηλικίας 

Με τρία χρόνια καθυστέρηση η καταβολή του εφάπαξ

ΜΕ ΤΡΙΑ (και άνω) χρόνια καθυστέρηση θα πάρουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν φέτος, χρονιά της μεγάλης φυγής στη σύνταξη λόγω του νέου Ασφαλιστικού.
Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Νίκος Καλάκος, η κατάσταση είναι τραγική αφού τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα λάβουν το εφάπαξ το πρώτο τρίμηνο του 2013!
Μάλιστα, ο κίνδυνος το ΤΠΔΥ να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011 είναι ορατός μετά και τη μαζική έξοδο στη συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 δημοσίων υπαλλήλων (+250% σε σύγκριση με το 2009) και την έλλειψη ρευστού για την καταβολή του εφάπαξ.
Η νέα μαύρη τρύπα που ανοίγουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ και έτσι είναι αδύνατον να καταβληθούν τα εφάπαξ αυτά αν δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση και λύση, το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ το 2014. Ασφυξία στο Ταμείο
Ενδεικτικό της ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ είναι το γεγονός ότι μπορεί να εξυπηρετεί κάθε μήνα μόνο 500 από τις παλαιές αιτήσεις για εφάπαξ (ξεπερνούν τις 10.000), ενώ τα έσοδά του από τις κρατήσεις εισφορών έχουν μειωθεί κατά 20% (15% λόγω της περικοπής των δώρων και επιπλέον 5% λόγω της μη αντικατάστασης των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται).
Πάντως στο πρόβλημα με την εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο από το ΤΠΔΥ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις παρ΄ όλο που έχουν συζητηθεί σενάρια για δανειοδότηση από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), αύξηση εισφορών, παρακράτηση εισφοράς από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με συμβάσεις κ.ά.
Τελευταία, υπό εξέταση βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών το σενάριο να ενισχυθεί το Ταμείο με ομόλογα που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την πληρωμή του εφάπαξ περίπου στο 70% των υπαλλήλων που αναμένουν. Εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα ύψους 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν την τριετία 2016, 2017 και 2018, δηλαδή τη μετά Μνημονίου εποχή, οπότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: