Πανηγυρίζουν οι αντιφρονούντες στη Λιβύη την απόκρουση των χθεσινών σφοδρών επιθέσεων εναντίον τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η Μπρέγκα πέρασε και πάλι στα χέρια των αντικαθεστωτικών που σήμερα το πρωί πανηγύριζαν στους δρόμους της πόλης πυροβολώντας στον αέρα. Την ίδια ώρα και ενώ σφίγγει ο διεθνής κλοιός γύρω από τον Καντάφι, ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτός σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.
Σύμφωνα με το BBC και οι εξεγερμένοι ζήτησαν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη διεθνή κοινότητα, κάτι που ωστόσο την προβληματίζει καθώς εξετάζονται οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια μεγάλη επιχείρηση που θα συμπεριλάμβανε μια επίθεση στη Λιβύη προκειμένου να καταστραφεί η αεράμυνά της.
Διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα διεξάγονται και στον ΟΗΕ, καθώς για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απαιτείται ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη Ρωσία να εμφανίζεται αρνητική υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνο εάν σημειωθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των πολιτών της χώρας.
Χθες οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης πραγματοποίησαν επιθέσεις σε διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Μπρέγκα και προς στιγμή φάνηκε ότι την κατέλαβαν. Όμως αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς η αντίσταση ήταν σθεναρή.
Συγκεκριμένα οι δυνάμεις του Καντάφι προσωρινά κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της πόλης και ένα διυλιστήριο, όμως σύμφωνα με δηλώσεις των εξεγερμένων πρέπει να τους τελείωσαν τα πυρομαχικά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν.
Επίσης σύμφωνα με το BBC και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται ιατρικές πηγές τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Επιπλέον, τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η αεροπορία της Λιβύης, βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης Αζνταμπίγια, η οποία απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Μπρέγκα.
Την ίδια ώρα ο Καντάφι σε νέα του τηλεοπτική εμφάνιση προειδοποίησε ότι "θα πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο άνδρα και γυναίκα", υπογραμμίζοντας ότι χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν αν υπάρξει επέμβαση των δυτικών δυνάμεων.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας "διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής" στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.
Ο Τσάβες, σε επικοινωνία που είχε με τον Καντάφι τη Δευτέρα, του πρότεινε τη σύσταση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν "καταστροφή".
"Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;", δήλωσε ο Τσάβες.
"Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν;Το λιβυκό πετρέλαιο", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας: "Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση".
Όπως μεταδίδει σήμερα το Αλ Τζαζίρα , ο Μουάμαρ Καντάφι και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα φαίνεται ότι συμφώνησαν με το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της κρίσης.
Συγκεκριμένα το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ο Καντάφι συμφώνησε με το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.
Επικαλούμενη ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα στο Καράκας Ντίμα Χατίμπ ανέφερε στο Twitter της ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης συμφώνησε με το σχέδιο αυτό.
Ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη
Η εξέγερση στη Λιβύη έχει προκαλέσει ένα "τσουνάμι" προσφύγων, κυρίως ξένων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στη χώρα και τώρα έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στα σύνορα με την Τυνησία προσπαθώντας να βρουν διέξοδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να περάσουν στην Τυνησία, από την αρχή της εξέγερσης, ενώ περίπου 40.000 έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα.
Πολλά κράτη της Ε.Ε. από χθές στέλνουν αεροπλάνα προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωση των εγκλωβισμένων.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε πρόγραμμα αρωγής ύψους 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων για τα 2,7 εκατομμύρια κατοίκους που αυτή τη στιγμή υποφέρουν στη Λιβύη.
Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εκτίμησε βάσει αναφορών που έχει στη διάθεσή του ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου