Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε ο Ελ Μπαραντέι. Μαζική προσέλευση στο δημοψήφισμα της Αιγύπτου

Ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα σχηματίζουν οι Αιγύπτιοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα, που αποτελεί την πρώτη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Ο στρατός προέβη σε δύο διαδοχικές ανακοινώσεις παράτασης της ψηφοφορίας: με την πρώτη παρέτεινε τον χρόνο λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων από τις 7 στις 9 το βράδυ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε η πληροφορία ότι οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα.
Περίπου 45 εκατ. πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στη σημερινή εκλογική διαδικασία. Οι Αιγύπτιοι, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, μπορούν να ψηφίζουν μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα.
Από τη διαδικασία δεν έλειψαν και τα προβλήματα, καθώς πολλά εκλογικά τμήματα άργησαν να ανοίξουν, ενώ σε ορισμένα παρουσιάστηκε έλλειψη ψηφοδελτίων. 
Έξω από τα εκλογικά κέντρα σημειώθηκαν και αντιπαραθέσεις κυρίως λεκτικές μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» που είναι κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και του «όχι», που υποστηρίζουν κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Εν τω μεταξύ ο νομπελίστας, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δέχτηκε επίθεση με πέτρες σήμερα έξω από εκλογικό κέντρο στη συνοικία Μοκατάμ του Καΐρου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τραυματίστηκε κάποιος από το επεισόδιο.
Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται στο δημοψήφισμα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο, καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: