Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Φοβούνται έκρηξη στη Φουκουσίμα και ρίχνουν άζωτο στον αντιδραστήρα

Στη διοχέτευση αζώτου στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1 στη Φουκουσίμα προχώρησαν οι εργαζόμενοι έτσι ώστε να αποτρέψουν πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου. Νωρίτερα η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι τεχνικοί ξεκίνησαν να εμβάλλουν άζωτο στον αντιδραστήρα καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι απαραίτητο για να εξαλειφθούν οι πιθανότητες έκρηξης υδρογόνου. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μερικές ημέρες.
Η πρόληψη περαιτέρω εκρήξεων υδρογόνου αποτελεί προτεραιότητα καθώς θα οδηγούσαν στην εκπομπή περισσότερης ακτινοβολίας και την καταστροφή των αντιδραστήρων.
Εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δύο αντιδραστήρων από τους έξι του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Την Τετάρτη οι μηχανικοί κατάφεραν να σφραγίσουν με «υγρό γυαλί» νερό που διέφευγε από ρωγμή 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα Νο2.
Η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της δανείσει ένα πλωτό εργοστάσιο απολύμανσης από τη ραδιενέργεια, που χρησιμοποιείται στη διαδικασία διάλυσης παλαιών πυρηνικών υποβρυχίων.
Εντοπίστηκε πλουτώνιο σε «μηδαμινή ποσότητα»
Μηδαμινή ποσότητα πλουτωνίου εντοπίστηκε στο έδαφος σε τέσσερα σημεία στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Tepco.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι πλουτώνιο 238, 239 και 240, βρέθηκε σε πέντε δείγματα που ελήφθησαν στις 21 και 22 Μαρτίου στο χώρο της μονάδας αλλά αυτή η χαμηλή συγκέντρωση δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία.
Την Τετάρτη, η Tepco ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρόμοιες ποσότητες πλουτωνίου είχαν εντοπιστεί σε τέσσερις δειγματοληψίες που έγιναν στις 25 και 28 Μαρτίου, από τις οποίες οι τρεις στο ίδιο σημείο, όπως και κατά την πρώτη επιθεώρηση.
Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα Νταΐτσι έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τεράστιο τσουνάμι, που έπληξαν το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας στις 11 Μαρτίου.
Ο αντιδραστήρας 3, η οροφή του κτιρίου του οποίου ανατινάχτηκε, είναι ο μόνος που περιείχε ΜΟΧ (μίγμα οξειδίων πλουτωνίου και ουρανίου), του οποίου τα ραδιενεργά απόβλητα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται πιο επικίνδυνα.
Εντούτοις, το πλουτώνιο μπορεί επίσης να προέρχεται από άλλους αντιδραστήρες που λειτουργούν μόνο με ουράνιο, διότι το 30% της παραγόμενης ενέργειας προέρχεται από την μετατροπή του ουρανίου σε πλουτώνιο.
Νέο Τσερνομπίλ η Φουκουσίμα
Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, από την άποψη της σοβαρότητας, τοποθετούνται ανάμεσα σε εκείνες από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ και εκείνου του Three Mile Island, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν ακόμη λάβει επαρκή στοιχεία για να προβούν σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
Η Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία της πυρηνικής κρίσης στην Φουκουσίμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και ιδιαίτερα όσον αφορά στον καρκίνο του θυρεοειδούς, που αυξήθηκε στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της UNSCEAR, Βόλφγκανγκ Βάις.
Η UNSCEAR θα επιθυμούσε επίσης να εξετάσει τους εργαζομένους στην πληγείσα πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα που δέχτηκαν δόσεις ακτινοβολίας σε "εύρος όπου βλέπουμε κινδύνους σε επιδημιολογικές μελέτες". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: