Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Διορισμοί- αποσπάσεις


Για πρώτη φορά φέτος οι αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν μετά τους διορισμούς, μέσω ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα εμπεδώνεται η διαφάνεια
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα γίνουν οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι αποσπάσεις των δασκάλων και των καθηγητών θα γίνουν μετά τους διορισμούς.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν ενέργειες:
1. Για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (κεντρική υπηρεσία, περιφερειακές διευθύνσεις, πανεπιστήμια κ.λπ.).
2. Για τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ώστε να καλυφθεί μέρος των οργανικών κενών που θα προκύψουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις - παραιτήσεις εκπαιδευτικών.
3. Για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών κενών με αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά μετά τους διορισμούς, καθώς είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κάλυψη των οργανικών κενών.
Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδής, κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται συσκέψεις για τον απαιτούμενο προγραμματισμό, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την έγκαιρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό για την επόμενη σχολική χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, σύμφωνα με τον κ. Κουλαϊδή, οι σχετικές διαδικασίες εγγυώνται, για πρώτη φορά, αντικειμενικότητα στην προσμέτρηση σαφών και έγκυρων κριτηρίων και διαφάνεια στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων, αφού η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων υποστηρίζεται, πλέον, από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό έχει σταλεί εγκύκλιος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία:
  • Η καταχώριση των αιτήσεων των εκπαιδευτικών γίνεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο διενεργεί αυτόματα την αποτίμηση των κριτηρίων κατά τα πρότυπα του συστήματος που εφαρμόζεται για τις μεταθέσεις.
  • Η κατάταξη των εκπαιδευτικών σε πίνακες γίνεται με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο, με μοναδικό κριτήριο το σύνολο των μορίων που συγκέντρωσαν.
  • Τα λειτουργικά κενά προκύπτουν μέσα από την αποτύπωση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά σχολείο και διεύθυνση εκπαίδευσης στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής κενών και πλεονασμάτων.
  • Κατηγορίες εκπαιδευτικών με ιδιαίτερες κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες αντιμετωπίζονται, κατά προτεραιότητα.
ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά στις μεταθέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ για το νέο σχολικό έτος οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 8 Ιουλίου 2011 στις Διευθύνσεις και στα Γραφεία, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία είναι τα μέλη του ΕΕΠ και του ΕΒΠ. Οι αιτήσεις μετάθεσης καταχωρίζονται στο σύστημα e-Datacenter. Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης τα μέλη του ΕΕΠ και του ΕΒΠ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας στην οργανική τους θέση μέχρι 31 Αυγούστου 2011, οπότε λαμβάνουν και τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης. Τα κριτήρια είναι: η συνολική υπηρεσία, η συνυπηρέτηση, οι οικογενειακοί λόγοι, οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων, όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν και στις έδρες των ΚΕΔΔΥ, η εντοπιότητα και η πρώτη προτίμηση.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ, 27/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: