Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ποινικοποιούν τους αγώνες μας

Η προσφυγή 3 υπουργείων κατά των σημερινών κινητοποιήσεων υπερβαίνει κάθε όριο σεβασμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων»,
Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην ΑΔΕΔΥ η προσφυγή των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Οικονομικών κατά της σημερινής κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η προσφυγή συζητήθηκε χθες το μεσημέρι (με τους συνδικαλιστές να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας), ενώ μέχρι το απόγευμα δεν είχε υπάρξει απόφαση. Για «επίδειξη αυταρχισμού, καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων» κάνει λόγο η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση, επισημαίνοντας πως «η προσφυγή κατά της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ που γίνεται για πρώτη φορά υπερβαίνει απροκάλυπτα κάθε όριο σεβασμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει σήμερα 3ωρη στάση εργασίας (12 με 3 το μεσημέρι) και πραγματοποιεί στη μία το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίες κάνουν 24ωρη απεργία, ζητώντας τη διακοπή των παρεμβολών στις συχνότητές τους και την εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς. Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης Σπύρος Παπασπύρος, τονίζει στο «Εθνος» πως «μετά το «κραχ» στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων -που η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει-, έχουμε και «κραχ» αυταρχισμού και κατάργησης του δικαιώματος απεργιακής διεκδίκησης στοιχειωδών δικαιωμάτων».Τρεις «νάρκες»Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται για το Ασφαλιστικό, καθώς τρεις «νάρκες» απειλούν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και πυροδοτούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα τα ανοιχτά θέματα στο Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα εξής:
1. Η οικονομική κατάρρευση των ταμείων που χορηγούν το εφάπαξ και την περίθαλψη. Η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) και στον Οργανισμό Περίθαλψης (ΟΠΑΔ) αγγίζει πλέον το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 17.000 αιτήσεις για το εφάπαξ και το ταμείο... αναζητά 650 εκατομμύρια ευρώ. Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και ο ΟΠΑΔ.
2. Η δικαστική απόφαση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης, που όλα δείχνουν πως θα είναι καταδικαστική. 3. Η επερχόμενη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, που θα επηρεάσει όρια ηλικίας και συντάξεις. Η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη συγκυρία για να ανοίξει το θέμα, καθώς μία τέτοια κίνηση είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων.


Δημοσίευση Εφημερίδα "Εθνος" 28/1/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: