Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Αίτηση τώρα, εφάπαξ τέλος 2011

15.500 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ «ΜΠΟΡΕΙ» ΜΟΝΟ ΓΙΑ 500
Τον Οκτώβριο του 2011, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την ημέρα συνταξιοδότησης, θα λάβουν το εφάπαξ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εξέλθουν σήμερα από την υπηρεσία τους.
Τραπεζικό δανεισμό, ώσπου να βγει το εφάπαξ, συνέστησε ο Γ. Παπαθανασίου στην ΑΔΕΔΥ. Ηδη στην ουρά του Ταμείου Πρόνοιας βρίσκονται 15.500 συνταξιούχοι και τα μηνιαία έσοδα αρκούν για τη χορήγηση του εφάπαξ σε 500 άτομα. Για να καλυφθούν οι σημερινές αιτήσεις απαιτούνται, υπό ομαλές συνθήκες, περισότεροι από 28 μήνες ή 675 εκατ. ευρώ. Τα οποία όμως δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Το θέμα αυτό έθεσε η ΑΔΕΔΥ χθες στον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος και παρέπεμψε τη συνδικαλιστική οργάνωση στις τράπεζες για δανεισμό. Δεν διευκρίνισε όμως ο υπουργός εάν και η ΑΔΕΔΥ θα δανειστεί με τους ίδιους όρους (υψηλά spread) που δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, μετά το χθεσινό αδιέξοδο, προβάλλει υπαρκτός ο κίνδυνος για χορήγηση του εφάπαξ κατά το επόμενο διάστημα με... ομολογίες.
Πρόλαβαν οι... δικαστικοί.
Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά του Ταμείου Πρόνοιας έχουν ανατραπεί πλήρως. Αφ' ενός λόγω των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί (εξίσωση αποδοχών με τους βουλευτές) και έλαβαν έτσι υψηλό εφάπαξ με βάση τον τελευταίο-καταληκτικό μισθό και αφ' ετέρου λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων κατά τα τελευταία χρόνια από τις υπηρεσίες τους υπό τον φόβο ότι θα παγιδευτούν από νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ο σχετικός πανικός συντηρήθηκε από δύο νόμους την τελευταία εξαετία, το 2002 και το 2008 (ειδικά με τον πρόσφατο, καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας στις μητέρες με ανήλικο παιδί και μειώνονται οι αποδοχές στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης). Αλλά και η αναμενόμενη καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (θα εκδοθεί στις 26/3), για την πρόβλεψη διαφορετικών ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, προκαλεί ανησυχία για «παγίδευση» των υπαλλήλων την εργασία. Και ανατροφοδοτεί έτσι την τάση μαζικής φυγής.
Άρρωστο και το Υγείας
Να σημειωθεί ότι πέραν του εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με το Ταμείο Υγείας (ΟΠΑΔ), το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι συμβάσεις με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ωστόσο, εφάπαξ και επικουρική σύνταξη κινδυνεύουν να χάσουν και οι 1.516 υπάλληλοι και συνταξιούχοι της Γενικής Τράπεζας. Το Ταμείο του κλάδου δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών), καθώς η (εργοδότρια) τράπεζα αμφισβητεί οικονομική υποχρέωση έως και 200 εκατ. ευρώ προς αυτό για την ανάληψη του αναλογιστικού-κρυφού ελλείμματος. Προς τούτο έχει πετύχει και δικαστική απόφαση. Από την άλλη, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο για την τακτική (κανονική) καταβολή των συντάξεων (κύριας και επικουρικής με βάση παλαιότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) και έτσι το θέμα έχει μετατεθεί στο υπουργείο Απασχόλησης. Ως προς το εφάπαξ που χορηγεί το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο, ο πρόεδρός του, Φ. Ταυρής, αναφέρει ότι «τον Μάρτιο θα δώσουμε το εφάπαξ δύο συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν τον Δεκέμβριο». Σε κάθε περίπτωση για το εφάπαξ δεν απορρέει, ευθέως, υποχρέωση της πολιτείας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: