Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Οι νέοι ξεσηκώνονται κατά των στρατολόγων

Το 2006 η 22χρονη έγχρωμη Στέφανι Χόανγκ άρχισε να δουλεύει με την οργάνωση Better Alternatives for Youth - Peace (ΒΑΥ - Peace), ενημερώνοντας τους συνομηλίκους της σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους τού να καταταγούν στον στρατό και με το πώς να βοηθήσουν στο να δημιουργηθούν εναλλακτικές ευκαιρίες για εργασία.
Για τη Χόανγκ, η αλήθεια που κρύβει η δουλειά των στρατολόγων είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εσωτερική υπόθεση. Οι στρατολόγοι στις ΗΠΑ έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σπουδαστών και νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές ή στα γκέτο. Οπως παρατήρησε σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Village Voice» ο Ελμερ Ρόλνταν, επικεφαλής της οργάνωσης Community Coalition (CC), «γενικά υπάρχουν περισσότεροι στρατολόγοι από ό,τι σύμβουλοι σπουδών στα κολέγια και εφαρμόζουν περισσότερη επιθετική στρατηγική στο να στρατολογήσουν νέους παρά να τους προετοιμάσουν για το κολέγιο».
Παρά αυτή την πρόσβαση, ο αριθμός των στρατολογηθέντων αυξήθηκε ελάχιστα κατά το διάστημα 2005-2007 και ο αριθμός των Μαύρων και Λατίνων στρατολογηθέντων μειώθηκε. Η δράση πολλών ακτιβιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ΒΑΥ - Peace και CC, σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες συνέβαλε στην πτώση αυτή μέσω μιας γενικευμένης διαφωτιστικής ενημέρωσης. Ωστόσο, το 2008, καθώς η οικονομική κρίση άρχισε να φουντώνει για τα καλά, ο αριθμός των στρατολογηθέντων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία. Το 2008, σχεδόν 185.000 άνδρες και γυναίκες υπέγραψαν για να υπηρετήσουν στον στρατό, τα υψηλότερα νούμερα από το 2003. Πολλοί από τους καινούργιους στρατολογηθέντες καταγράφηκε ότι προέρχονται από ομάδες που χτυπήθηκαν πολύ από την οικονομική κρίση. Τα στοιχεία των οργανώσεων για τη στρατολόγηση αποκάλυψαν ότι με την ανεργία να φτάνει το 7,6% εκείνη τη χρονιά -και στο 12,6% στην κοινότητα των Μαύρων- η πιο απότομη αύξηση στις στρατολογήσεις προήλθε από τις γειτονιές με πληθυσμό από χαμηλές και μεσαίες τάξεις, με εύρος εισοδήματος που κυμαίνεται γύρω στα 40 χιλιάδες δολάρια ετησίως. Το 1/4 των στρατολογήσεων από αυτές τις ομάδες ήταν έγχρωμες γυναίκες, συγκριτικά με το 10% των λευκών στρατολογηθέντων, ενώ οι μαύροι στρατολογηθέντες αυξήθηκαν κατά 20%, αποτελώντας το 95% της συνολικής αύξησης στις στρατολογήσεις.
Εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής αστάθειας, οι κοινοτικές και ειρηνευτικές οργανώσεις εργάζονται προκειμένου να χτίσουν δίκτυα εξεύρεσης εργασίας δημιουργώντας εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Η CC χτίζει συμμαχίες με εμπλεκόμενες ομάδες σε πρωτοβουλίες «πράσινης» οικονομίας και αναπτύσσει ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης περιγράφοντας τις επιπτώσεις τού να συνεχιστούν δύο πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Για τους φιλειρηνιστές ακτιβιστές η παρούσα οικονομική κατάσταση, εν όψει και του νομοσχεδίου που παλεύει να περάσει από το Κογκρέσο ο Ομπάμα για την αναμόρφωση του υγειονομικού συστήματος, αποτελεί την τέλεια στιγμή για να αρχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση Ομπάμα, ώστε και οι κρατικοί πόροι να προσανατολιστούν μακριά από στρατιωτικές λύσεις και να πληγεί το κλίμα μιλιταρισμού που καλλιεργήθηκε στη χώρα επί κυβερνήσεων Μπους.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: