Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Ευχές τα πυρά να 'ναι μόνο σποραδικά...

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΣΕΤΙΑΣ

Η Ρωσία θέτει σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας τις δυνάμεις της στο έδαφος της Νότιας Οσετίας και προειδοποιεί τη Γεωργία να αποφύγει οποιαδήποτε προβοκάτσια εν όψει της πρώτης επετείου (7-8 Αυγούστου) από την επίθεση του γεωργιανού στρατού στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Τσχινβάλι, η οποία και οδήγησε στη ρωσο-γεωργιανή σύρραξη.
Παιδιά παίζουν στα ερείπια της πρωτεύουσας Τσχινβάλι της Νότιας Οσετίας. Λίγο πριν κλείσει χρόνος από την επίθεση του γεωργιανού στρατού στην περιοχή, η ένταση αυξάνεται (ΑΡ/Sergey Ponomarev)
«Η κατάσταση είναι όντως ανησυχητική, αυτή τη στιγμή το σημαντικό είναι να μην επιτραπεί η κλιμάκωση και η μετεξέλιξη των πυροβολισμών σε πιο διευρυμένες συγκρούσεις», δήλωσε σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο. Εδώ και μερικά 24ωρα η ένταση δείχνει να αυξάνεται επικίνδυνα στη ζώνη αντιπαράστασης μεταξύ Γεωργίας και Ν. Οσετίας, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για σποραδικά πυρά από ατομικό αλλά και βαρύτερο οπλισμό και προχωρούν σε ασκήσεις ετοιμότητας των δυνάμεών τους. Εξίσου τεταμένη είναι η κατάσταση και στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία, τη δεύτερη αυτόνομη Δημοκρατία που έχει αποσχισθεί και διακηρύξει την ανεξαρτησία της, αναγνωρισμένη προς το παρόν μόνο από τη Ρωσία και τη Νικαράγουα.
Κλειστά τα σύνορα
Εκτός από τις βραδινές, ως επί το πλείστον, ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ν. Οσετίας και Γεωργίας, ευτυχώς χωρίς θύματα, η Τιφλίδα κατήγγειλε ότι Ρώσοι συνοροφύλακες, που διατηρούν σημεία ελέγχου κατά μήκος των συνόρων της, σταμάτησαν, ξυλοκόπησαν και κρατούν τουλάχιστον 20 πολίτες της - πληροφορία που έως αργά χθες δεν είχε σχολιαστεί από ρωσικής πλευράς.
Ο πρόεδρος της Ν. Οσετίας Εντουάρντ Κοκόιτι δήλωσε ότι από χθες τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της Δημοκρατίας του με τη Γεωργία για λόγους ασφαλείας αλλά και αποφυγής διάδοσης της νέας γρίπης. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα την παραίτηση για λόγους υγείας του πρωθυπουργού της Ν. Οσετίας Ασλανμπέκ Μπουλάτσεφ, καθώς και την πρόθεσή του να επιδιώξει μελλοντικά την ένταξή του στη Ρωσική Ομοσπονδία· πολιτική, ωστόσο, η οποία «προς το παρόν δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» των σχεδίων του Τσχινβάλι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του στη Μόσχα Ντμίτρι Μεντόεφ. Παρόμοιες αντιφατικές σχετικά με τις προθέσεις της δηλώσεις έχει κατά καιρούς κάνει και ο πρόεδρος της γειτονικής και με κοινή με την Ν. Οσετία μοίρα Αμπχαζία Σεργκέι Μπαγκάψ, διακηρύσσοντας άλλοτε την πρόθεσή του να οικοδομήσει την ανεξαρτησία της χώρας του και άλλοτε το ενδεχόμενο να οργανωθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα προσχώρησης ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Γεωργίας, προειδοποίησε προ ημερών το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «εφόσον συνεχιστούν οι προβοκάτσιες εναντίον της Ν. Οσετίας», ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 54% των Ρώσων πολιτών (έναντι 24%) υποστηρίζουν την παραμονή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Δημοκρατίας. Ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. η Σουηδία κάλεσε Γεωργία και Ν. Οσετία να αποφύγουν οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και ζήτησε να διασφαλισθεί στους Ευρωπαίους παρατηρητές «ανεμπόδιστη πρόσβαση και από τις δύο πλευρές των διοικητικών ορίων της Ν. Οσετίας», αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη Ρωσία.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: