Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Σοκ για νέα εκτέλεση ακτιβίστριας

Ομάδα αγνώστων απήγαγε και δολοφόνησε την 25χρονη Ζ. Σαντουλάγιεβα και τον σύζυγό της στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Νεκρός από πυροβολισμούς και ένας δημοσιογράφος στο Νταγκεστάν
Σοκ προκάλεσαν στη ρωσική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα η εν ψυχρώ εκτέλεση της ακτιβίστριας Ζαρέμα Σαντουλάγιεβα και του συζύγου της Αλικ Ντζαμπραϊλοφ, στο Γκρόζνι της Τσετσενίας από ομάδα αγνώστων, και η δολοφονία του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Κhakikat», Μάλικ Αχμεντίλοφ, στο Νταγκεστάν.
Οι σφαίρες των δολοφόνων έκοψαν το νήμα της ζωής για τη νεαρή ακτιβίστρια Ζαρέμα Σαντουλάγιεβα και τον σύζυγό της
Η διπλή δολοφονία των 25χρονων ιδρυτών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τη Νέα Γενιά» (οργάνωση που προσέφερε ψυχολογική υποστήριξη και πρόγραμμα επανένταξης στους νέους που είτε έχουν μείνει ανάπηροι είτε αντιμετωπίζουν άλλης φύσεως προβλήματα από την έκρηξη βίας στην Τσετσενία τα τελευταία 20 χρόνια) αυξάνει την ένταση στην περιοχή, καθώς το αίμα από την πανομοιότυπη εκτέλεση της ακτιβίστριας Ναταλίας Εστεμίροβα στην Ινγκουσετία είναι ακόμα νωπό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ζεύγος Σαντουλάγιεβα - Ντζαμπραϊλοφ απήχθη τη Δευτέρα μέσα από τα γραφεία της οργάνωσης στο Γκρόζνι, από μια ομάδα ενόπλων που φορούσαν στολές παραλλαγής. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι μασκοφόροι άντρες δήλωσαν ότι ήταν των υπηρεσιών ασφαλείας και αφού έβαλαν τους δύο άτυχους ακτιβιστές σε ένα αμάξι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι αρχές της Τσετσενίας βρήκαν τη Σαντουλάγιεβα και τον σύζυγό της χθες στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σε άλλη περιοχή του Γκρόζνι νεκρούς από πυροβολισμούς στο κεφάλι και στο στήθος. Η μέθοδος εκτέλεσης είναι η ίδια που είχαν χρησιμοποιήσει και οι δολοφόνοι της Εστεμίροβα πριν από μόλις έναν μήνα.
Οσον αφορά τη δολοφονία του Μάλικ Αχμεντίλοφ, το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε μέσα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στο χωριό Παλμίρα του Νταγκεστάν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε δεχθεί αρκετούς πυροβολισμούς στην κοιλιά.
Οι δολοφονίες ακτιβιστών, σύμφωνα με την Τατιάνα Λόκσινα και τη Χόλι Κάρτνερ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν πάει πίσω τη δουλειά των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή, καθώς «οι ακτιβιστές αισθάνονται εξαιρετικά ευάλωτοι και φοβούνται να δράσουν».
Από την πλευρά τους οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι συνεχόμενες εκτελέσεις από αγνώστους ενεργών πολιτών και επικριτών του Κρεμλίνου, σε Τσετσενία, Ινγκουσετία, Μόσχα και Νταγκεστάν αυξάνουν τις εικασίες ότι πίσω από αυτές υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και συγκεκριμένα για κάποιες (Εστεμίροβα, Σαντουλάγιεβα) θεωρούν ότι είναι πιθανό να κρύβεται το δεξί χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: