Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Εν μέσω διαδηλώσεων ορκίστηκε ο Αχμαντινετζάντ

«Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Τεχεράνη εκατοντάδες διαδηλωτές φορώντας πράσινα και μαύρα μπλουζάκια - πράσινα στο χρώμα της αντιπολίτευσης και μαύρα φόρο τιμής για όσους πέθαναν στις συγκρούσεις μετά τις εκλογές που έφεραν και πάλι στην εξουσία τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι φωνές τους και μέσω των μπλογκ έκαναν και πάλι τον γύρο του κόσμου.
Μέσα στο Κοινοβούλιο ο Αχμαντινετζάντ ορκίστηκε στο Κοράνι να υπηρετεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και, χωρίς να εγκαταλείψει τη ρητορική της υπερβολής που χαρακτηρίζει τις ομιλίες του, δήλωσε ότι το Ιράν είναι το κράτος της λογικής, του διαλόγου και της εποικοδομητικής συνεργασίας. Η τελετή ορκωμοσίας, θεωρητικά τουλάχιστον, σφραγίζει τους δύο μήνες των χειρότερων πολιτικών συγκρούσεων στο Ιράν από την εποχή της ισλαμικής επανάστασης.
Τις δυναμικές διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας διέλυσαν με χρήση δακρυγόνων οι ειδικές δυνάμεις, ενώ περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί περιπολούσαν στους δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο.
Ούτε στιγμή δεν φάνηκε προβληματισμένος ο νέος πρόεδρος από την απουσία των ηγετών της αντιπολίτευσης, των βασικών του αντιπάλων στις εκλογές, αλλά και μετριοπαθών βουλευτών, συνοψίζοντας στην έναρξη της ομιλίας του την απόφασή του «ως ισχυρός και νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης» να προωθήσει δυναμικά τα συμφέροντα της χώρας του. Τόνισε ότι το Ιράν θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα χωρίς να παραμένει σιωπηλό, ενώ θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις καταπιεστικές δυνάμεις, ώστε «να αλλάξουν οι μηχανισμοί διακρίσεων στον κόσμο». «Θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τα σύνορα και την ακεραιότητά μας» είπε, «καρφώνοντας» τις χώρες της Δύσης (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) που δεν του έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την ανάληψη των καθηκόντων του. «Ορισμένες χώρες δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές μας, δεν σέβονται τα δικαιώματα άλλων λαών, ενώ θεωρούν ότι η δική τους λειτουργία αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τον σεβασμό στη δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. Απέφυγε τέλος να λάβει ξεκάθαρη θέση για το άνοιγμα διαλόγου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που επιχειρεί ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας απλώς ότι η ιρανική εξωτερική πολιτική «έχει ευρεία βάση και βασίζεται στον σεβασμό και τη συνεργασία με όλα τα έθνη».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: