Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ανησυχία από ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο


Το πυρηνικό εργοστάσιο όπου συνέβη το ατύχημα.


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Θρι Μάιλ Άιλαντ, στην Πενσιλβάνια, εξαιτίας διαρροής ραδιενέργειας η οποία μόλυνε ομάδα εργαζομένων.
Ό,τι συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο το Σάββατο οι αρχές το χαρακτηρίζουν ως «απροσδόκητη έκθεση» που είχε αποτέλεσμα περίπου 150 εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.Ο Τζον Γουάιτ, εκπρόσωπος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών (NRC), δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί ειδικοί που έσπευσαν στο πυρηνικό εργοστάσιο «δεν εντόπισαν τίποτα που να δείχνει ότι ετέθη σε κίνδυνο η ασφάλεια».
Η Ντάιαν Σκρένσι, άλλη εκπρόσωπος της NRC, δήλωσε στο CNN ότι διαπιστώθηκε διαρροή μέσα στον αντιδραστήρα, που προκάλεσε μικρή μόλυνση, αλλά «αρκετά χαμηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια».
Συναγερμός
«Υπήρξε συναγερμός για ραδιολογική μόλυνση» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης και «μία μικρή ομάδα μολύνθηκε», τόνισε η Νταϊάν Σκρένσι.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που μολύνθηκαν αλλά επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα.
Η εκπρόσωπος τόνισε πως «η αιτία της διαρροής παραμένει άγνωστη» και πως διεξάγονται έρευνες, ενώ χαρακτήρισε «το περιστατικό ως μικρής σημασίας το οποίο δεν αντιπροσωπεύει κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Οι αρχές επιχειρούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους, λέγοντας ότι ουδέποτε ετέθη σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στο εργοστάσιο.
Με παρελθόν
Ο σταθμός διοικείται από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού Exelon.

Στο Θρι Μάιλ Άιλαντ σημειώθηκε μεγάλο πυρηνικό ατύχημα το 1979, όταν ο πυρήνας του σταθμού κυριολεκτικά έλιωσε.
Επρόκειτο για το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στις ΗΠΑ. Η κακή λειτουργία του συστήματος ψύξης σε έναν από τους πύργους, προκάλεσε μερική κατάρρευση της μονάδας 2.Για αρκετές μέρες τότε, αρκετοί κάτοικοι στην κεντρική Πενσιλβάνια, γύρω από το Χάρισμπεργκ, βρίσκονταν σε ετοιμότητα περιμένοντας πιθανή εντολή για εκκένωση της περιοχής.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: