Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

«Καλπάζει» ο ιός της γρίπης στα παιδιά

Απανωτά είναι τα κρούσματα γρίπης στα παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής κ. Δημήτρη Καφετζή, δύο στους τρεις μικρούς ασθενείς που καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων Παίδων έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Τα περισσότερα από αυτά έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1)ν, ο οποίος έχει επικρατήσει πλήρως του αντίστοιχου της εποχικής γρίπης.

«Καλπάζει» ο ιός της γρίπης στα παιδιά

Δεκάδες τμήματα και σχολεία κλείνουν και σήμερα σε επτά νομούς της χώρας, λόγω γρίπης. Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης, καταγράφηκαν χθες στον 6Δ 5ο και 4Δ3ο παιδικούς σταθμούς. Τα παιδιά έχουν γρίπη ήπιας μορφής και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι δύο παιδικοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί έως και τη Δευτέρα.

«Καλπάζει» ο ιός της γρίπης στα παιδιά

Ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός αποφάσισε την παύση λειτουργίας, έως και την Τρίτη, των εξής τμημάτων και σχολείων, στα οποία υπήρξε συρροή κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής και επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης.

Πρόκειται για τα τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2 και η Ε τάξη του δημοτικού σχολείου της Σχολής Χιλλ, το 1ο νηπιαγωγείο Πετρούπολης, τα Α4, Δ1, Δ2, Δ5 του δημοτικού της Σχολής Μωραϊτη, το Δ1 του 6ου δημοτικού Αιγάλεω, το Ε4 του δημοτικού «Χρυσοστόμου Σμύρνης» του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, τη Β τάξη του 12θέσιου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Αθηνών, το 1ο τμήμα της Β τάξης του ιδιωτικού γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής «Η Ελληνική Παιδεία», το Γ3 του 1ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας και τα Γ1, Γ2 και Ε2 του 16ου 12θέσιου δημοτικού σχολείου Ιλίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, κλείνουν τα τμήματα Α2, Β4, Γ1 του 1ου Γυμνασίου Πεύκων, το Β2 Λυκείου Πειραματικού σχολείου και τα Β1, Β2, Β3 του 3ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων.

Στον νομό Πέλλας κλείνουν η Δ τάξη του 7θέσιου δημοτικού Νέας Πέλλας, το ολοήμερο 2θέσιο νηπιαγωγείο Αψαλού, το ολοήμερο 5θέσιο δημοτικό Αψαλού και η Δ, ΣΤ τάξη του 4ου δημοτικού Εδεσσας. Στον νομό Ημαθίας, το νηπιαγωγείο Νέας Νικομήδειας και ο 1ος παιδικός σταθμός Βέροιας, στον Εβρο τα Γ1, Β3, Γ3, Δ1, Δ2, ΣΤ1 του 9ου δημοτικού Αλεξανδρούπολης, το γυμνάσιο και το λύκειο του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, τα Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3, Γ1 του γυμνασίου και το Α1 Λυκείου του Μουσικού σχολείου Ρόδου.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας ξεκίνησε χθες τον «πιλοτικό» εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, παράλληλα με πρόγραμμα ενημέρωσης. Κατά την πρώτη μέρα, εμβολιάστηκαν περίπου 40 άτομα στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ερυθρός Σταυρός», ενώ σήμερα θα γίνει εμβολιασμός και στο Κρατικό της Αθήνας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας δίνει έμφαση στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να παραμείνουν αξιόμαχα τα νοσοκομεία στην κορύφωση του πανδημικού κύματος.

Στο μεταξύ, σε πολύ καλή κατάσταση είναι ο 14χρονος μαθητής του Γ1 Πειραματικού Γυμνασίου της Πάτρας, ο οποίος νοσηλεύεται από την περασμένη Παρασκευή με νέα γρίπη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Οι ειδικοί πραγματοποιούν εξετάσεις σε συμμαθητές του, αλλά μέχρι χθες κανείς δεν βρέθηκε θετικός στο Α (Η1Ν1)ν. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα νέας γρίπης σε σχολείο της Αχαϊας.

ΣΑΜΟΣ
Χωρίς προσωπικό για τα εμβόλια

Χωρίς το κατάλληλο προσωπικό καλείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου να στελεχώσει εννέα κέντρα εμβολιασμού που προβλέπονται για τον νομό. Ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη ξεκινά τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να στελεχώσει τα κέντρα μετά και την αρνητική απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κ. Κάρμεν Κονδύλη, δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ ο εξοπλισμός που έχουν λάβει είναι για δύο κέντρα εμβολιασμού.

ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Μέτρα για τις χαμένες ώρες στα σχολείαΜαθήματα από την τηλεόραση θα παρακολουθούν οι μαθητές που δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της νέας γρίπης. Χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και τα μέτρα για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης στα σχολεία, που κλείνουν με απόφαση των υγειονομικών Αρχών. Οπως ανακοίνωσε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, το σχέδιο για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Αναπλήρωση της διδακτέας ύλης: Οταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, οι διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους και τους συλλόγους διδασκόντων οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης.

2. Τροποποίηση διδακτέας ύλης: Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν τη λειτουργία τους για περισσότερες από δύο εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα ύλη.

3. Μαθήματα από την TV: Προκειμένου οι μαθητές που μένουν στο σπίτι ν απασχολούνται δημιουργικά, η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης έχει εκπονήσει ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου, το οποίο θα προβάλλεται από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής. Το πρόγραμμα αυτό αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30 για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30 για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο) και καλύπτει χρόνο μετάδοσης 4 εβδομάδων.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: