Κριτική σε βάρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, που έχει επανειλημμένα καταδικάσει την Ελλάδα για εσφαλμένες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, άσκησε ο πρόεδρος ΑΠ Γ. Καλαμίδας με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ για την απόσυρση των σταυρών από τα ιταλικά σχολεία. Η παρέμβαση Καλαμίδα εκδηλώθηκε στην πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για να τιμήσει το ΕΔΔΑ για τα 50 χρόνια λειτουργίας του, και ενώπιον του προέδρου του Ευρωδικαστηρίου του Στρασβούργου Ζαν - Πολ Κόστα και του αντιπροέδρου Χρ. Ροζάκη. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΑΠ έμειναν αναπάντητες από τους παρόντες ευρωδικαστές, αν και εκπρόσωποι του ΕΔΔΑ στις ομιλίες τους υπενθύμισαν τις εκατοντάδες καταδικαστικές αποφάσεις του για την Ελλάδα και την αυστηρή νομολογία του κατά του ΑΠ.
Χαιρετισμός
Ο Γ. Καλαμίδας στον χαιρετισμό του υποστήριξε ότι «μερικές φορές οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ γίνονται δεκτές με επιφύλαξη, προκαλούν σχόλια και δεν συνάδουν με το περί δικαίου συναίσθημα της πλειοψηφίας των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρώπης», επικαλούμενος την απόφαση για τον σταυρό στα ιταλικά σχολεία μετά την προσφυγή Φινλανδής με ιταλική υπηκοότητα. Στην ίδια εκδήλωση, ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμένος, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεώργιος Κούρτης και ο πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός εξήραν τη νομολογία του ΕΔΔΑ και τη συμβολή του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο υπουργός ζήτησε από το ΕΔΔΑ την ακόμα μεγαλύτερη προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, γιατί μετά τους δίδυμους πύργους και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα πολλές χώρες και οργανισμοί δέχτηκαν να καμφθούν δικαιώματα και ελευθερίες χάριν της ασφάλειας. Τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει -τόνισε- και η ασφάλεια προάγεται όταν προάγονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Ο Δ. Παξινός αναφέρθηκε στις 116.800 εκκρεμείς προσφυγές στο ΕΔΔΑ, που αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών προς το δικαστήριο του Στρασβούργου, ενώ ο Π. Πικραμένος κάλεσε το ΕΔΔΑ σε επαγρύπνηση για προστασία των κλασικών οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που περιορίζονται λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της παγκοσμιοποίησης.
Αντιδράσεις από τον Αρχιεπίσκοπο
Εντονα αντιδρά η Εκκλησία στο ενδεχόμενο αποκαθήλωσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Κεντρικής Ελλάδας, έκανε λόγο για «λυπηρά φαινόμενα σε μια εποχή που ο κόσμος υποφέρει και ταλαιπωρείται». Μίλήσε επίσης για «φαιδρότητες», σημειώνοντας ότι «δεν έχουν δικαιώματα μόνο οι μειονότητες αλλά και οι πλειονότητες». Για το ίδιο θέμα έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, λέγοντας ότι, αν απαιτηθεί, θα αντιδράσει η Ιερά Σύνοδος. Την αντίδρασή του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος που κάνει λόγο για «καταστροφή της νεολαίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου