Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η πρώτη μέρα του σχολείου μέσα από τα άρθρα των εφημερίδων



Χτύπησε το πρώτο κουδούνι με κόντρες για τις ελλείψεις
14/09/2010 - 13:06

Με κενά σε δασκάλους και καθηγητές ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων. «Τα κενά είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια και θα καλυφθούν μέσα στην εβδομάδα» τόνισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου 
Με ελλείψεις αλλά και διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα όλα τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία θα καλυφθούν ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά. Οι ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές προκάλεσαν εκνευρισμό στους γονείς που συνόδεψαν τα παιδιά τους πρώτη μέρα στο σχολείο, οι οποίοι ζητούσαν εξηγήσεις από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Προβλήματα υπήρχαν ακόμη και σε πιλοτικά σχολεία (από τα 800 ολοήμερα, που θα λειτουργήσουν φέτος), όπως για παράδειγμα στο 15ο Δημοτικό Αμαρουσίου και το 8ο Δημοτικό Βύρωνα, αφού δεν ήταν παρόντες ούτε όλοι οι δάσκαλοι ούτε και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα οι διευθυντές των σχολείων αναγκάστηκαν να ενημερώσουν τους γονείς ότι τα σχολεία σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν με το κανονικό πρόγραμμα.
Πάντως οι 1.333 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (μουσικής, θεατρικών σπουδών και καλλιτεχνικών) και οι 804 αγγλικής και φυσικής αγωγής, που διορίστηκαν την Παρασκευή, δεν είχαν προλάβει να εγκατασταθούν χθες στα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Οσον αφορά τα κενά, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ - ΔΟΕ) εκτιμούν ότι ανέρχονται συνολικά σε 2.500 (εκ των οποίων 1.000 καθηγητές και 1.500 δάσκαλοι), ενώ πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί τον επόμενο μήνα, όταν θα αποχωρήσει και ένας τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται.
Γκρίνιες υπήρχαν και από συνδικαλιστές καθηγητές (ΕΛΜΕ Πειραιά), οι οποίοι ζητούσαν από συναδέλφους τους να μην μπαίνουν σε τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές και να μη συναινούν στις συμπτύξεις τμημάτων.
Σχολιάζοντας τη στάση τους η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «δυστυχώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί στον Πειραιά και αλλού επέλεξαν να παρεμποδίσουν την έγκαιρη τοποθέτηση συναδέλφων τους στις θέσεις τους. Καταγγέλλω αυτές τις τακτικές. Η Δημοκρατία αντέχει τη διαφορετική άποψη, όχι όμως τα έργα ανομίας και βίας».
Χθες, πάντως, η υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Σιβιτανίδειο Σχολή, όπου παρέστη στον καθιερωμένο Αγιασμό, υπογράμμισε: «Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δεν συμβαίνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».
Μιλώντας στο «Εθνος», πάντως, το μέλος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης δήλωσε ότι το υπουργείο παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, καθώς «καταργεί στην πράξη σοβαρούς και αναγκαίους θεσμούς, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου δεν έχει διαθέσει εκπαιδευτικούς».
Επισκέψεις σε σχολεία
Καλή χρονιά από Πρόεδρο και αρχηγούς
Στον Αγιασμό του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, και ευχήθηκε στους μικρούς μαθητές καλή χρονιά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου και αφού παρακολούθησε τον Αγιασμό τόνισε ότι «η Παιδεία είναι ένα από τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου». Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε στο 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική της «διά βίου μάθησης», ενώ το σχολείο στο οποίο φοίτησε πριν από 50 χρόνια, το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Στον Αγιασμό του λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης παρέστη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ν. Τρίγκα - Μ. Νιβολιανίτης
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Μπράτης
Ξεκινήσαμε με ελλείψεις«Με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θέλω να ευχηθώ στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, καλή χρονιά με υγεία και δύναμη. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και αυτή με αρκετά κενά στα σχολεία. Από τα στοιχεία που έχουμε από 39 νομούς, τα κενά ανέρχονται σε 1.543 και αυτό γιατί αφενός καθυστέρησαν οι προσλήψεις αναπληρωτών και αφετέρου μειώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί. Πρέπει άμεσα το υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε νέους διορισμούς και να δοθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές.
O Δημήτρης Μπράτης είναι πρόεδρος της ΔΟΕ



Αρχισαν οι διαμαρτυρίες των γονέων στη Θεσσαλονίκη
13/09/2010 - 12:01
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κακόηχο το κουδούνι σήμερα για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης. Στο βασίλειο της γυψοσανίδας, της διπλοβάρδιας, των απαρχαιωμένων κτιρίων και της υποχρηματοδότησης έρχονται να προστεθούν η κατάργηση μισθωμένων λεωφορείων για τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και οι νέες αίθουσες που δεν παραδίδονται γιατί παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι.
Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαμαρτυρίες των γονέων διαφόρων περιοχών εν όψει του αγιασμού. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Χορτιάτη ανακοίνωσαν χθες ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εκπρόσωπο του δήμου, της νομαρχίας και του κράτους ν' απευθύνει χαιρετισμό, γιατί αρνούμαστε ν' ακούσουμε τις παχυλές τους υποσχέσεις και τα ευχολόγια».
Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου πραγματοποίησαν παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς και οι γονείς του Ωραιοκάστρου, που ζητούν την παράδοση έξι νέων αιθουσών του 4ου Δημοτικού, ανεύρεση δύο αιθουσών για τα τμήματα της πρώτης τάξης που μένουν μετέωρα, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου, και την παράδοση άλλων έξι νέων αιθουσών του 2ου ΓΕΛ της περιοχής.
Στο 40% φτάνει η διπλοβάρδια στην περιοχή της Πολίχνης. Για ακόμη μία χρονιά πολλοί γονείς εκχωρούν την κηδεμονία των παιδιών τους σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν σε άλλες περιοχές, ώστε να εγγραφούν σε σχολεία πρωινού κύκλου.
Η γυψοσανίδα ζει και βασιλεύει στους Δήμους Χορτιάτη, Θέρμης, Ευόσμου, Ευκαρπίας, Μίκρας, Θερμαϊκού και Πεύκων, όπου οι μαθητές ασφυκτιούν στις τάξεις, λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα ο εργολάβος δεν παραδίδει τη νέα πτέρυγα του Λυκείου Φιλύρου, γιατί παραμένει απλήρωτος. Σε προκάτ αίθουσες και σ' ένα νοικιασμένο... κατάστημα θα κάνουν μάθημα τα 400 παιδιά των δύο δημοτικών σχολείων του Ασβεστοχωρίου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο πήραμε μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη προς τους εργολάβους υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια. Φοβάμαι ότι το ποσοστό της διπλοβάρδιας θα αυξηθεί μέσα στο 2011 από 10% σε 15%, αν δεν υπάρξει γενναία οικονομική ενίσχυση στο πρόγραμμα σχολικής στέγης», αναφέρει ο αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμης Φωτόπουλος.
Πέρυσι, τα μέλη των σχολικών επιτροπών διαμαρτύρονταν για την πενιχρή χρηματοδότηση των σχολείων. Φέτος, που έχει πέσει στο 50% των περυσινών κονδυλίων, αναμένονται σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και δαπανών συντήρησης.
«Για δεύτερη φορά φέτος η κρατική επιχορήγηση προς τις σχολικές μονάδες είναι απαράδεκτα χαμηλή και κυμαίνεται κάτω από το 50% της περσινής. Αν λάβουμε υπόψη ότι και αυτή βρισκόταν σε οριακά επίπεδα και μόλις εξασφάλιζε μια υποβαθμισμένη λειτουργία των σχολείων, γίνεται κατανοητό ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι σύντομα θα απαιτηθούν αυξημένα κονδύλια, λόγω και της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αντιλαμβανόμαστε τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε», αναφέρεται σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Υπαίθρου νομού Θεσσαλονίκης. 



Μισές κουβέντες από το υπουργείο Παιδείας
14/09/2010 - 11:47
Με την παραδοχή ότι ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται αλλά και τη διαβεβαίωση ότι «τα κενά θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα» πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις -χωρίς κάμερες- της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε σχολεία εντός και εκτός Αττικής, χθες, πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
 Ελειψαν οι διαβεβαιώσεις για τα υπόλοιπα εξίσου σοβαρά ζητήματα (μείωση χρηματοδότησης των μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, συρρίκνωση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης κ.ά). Περισσότερα τα κενά, πλήθος οι συγχωνεύσεις των τμημάτων, επιμένουν οι Ομοσπονδίες συνεχίζοντας να μαζεύουν προς επίρρωσιν τα στοιχεία.
«Στην Αττική αλλά και σε πολλές περιφέρειες υπάρχουν πολλά τμήματα που ξεπερνούν τους 25 μαθητές και όχι εξαιτίας κτιριακών αναγκών, όπως υποστηρίζει η υπουργός», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές, αναφέροντας ενδεικτικά περιοχές Α' και Β' Αθήνας όπως και στη Βόρεια Ελλάδα (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα κ.α.). Οσο για τα κενά επισημαίνει ότι υπερβαίνουν τις 2.000. Περισσότερες από 2.500 υπολογίζονται στην πρωτοβάθμια. «Χθες, στις 40 από τις 58 περιφέρειες ήταν 1.543» βεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης.
«Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλούς οιωνούς» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου από τη Σιβιτανίδειο και το 26ο Δημοτικό Νίκαιας.
Α. ΑΝΔΡ. Στη Νίκαια ο Πρόεδρος«Εχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας χθες, ημέρα αγιασμού, κατά την επίσκεψή του στο 26ο Δημοτικό Νίκαιας.
Δεν προσέρχονται! Δεν προσήλθαν σήμερα στο σχολείο τους για τον καθιερωμένο αγιασμό οι μαθητές στα Δίκαια του Εβρου εξαιτίας της διαμαρτυρίας παιδιών και γονέων για την υποβάθμιση του σχολικού κέντρου από 6θέσιο σε 5θέσιο, αλλά και για το πρόβλημα που αφορά τη μεταφορά των μικρών μαθητών από τα χωριά της περιοχής στα Δίκαια.
Τα παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο τους ούτε αύριο, ενώ συναντήσεις έχουν προγραμματίσει οι γονείς τους με εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ο. ΟΡΦ.Αντί αγιασμού, διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη
Με αποχές, διαμαρτυρίες, γκρίνια και διλήμματα χτύπησε χθες το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου δεν καθησύχασαν τους γονείς. Ετσι, σε ορισμένες περιοχές... αγιασμός δεν έγινε!
* Χορτιάτης: μέλη της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κατήγγειλαν ότι πολλά καταστήματα,μετατράπηκαν σε σχολικές αίθουσες. Υπάρχουν και κτίρια «προκάτ».
* Ασβεστοχώρι: οι γονείς γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκητης που πήγαν να ευχηθούν για τη νέα σχολική χρονιά.
** Παλαιόκαστρο (2ο Δημοτικό Σχολείο): δεν πραγματοποιήθηκε αγιασμός. Μαθητές και γονείς απείχαν, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε αίθουσες και υποδομές.
* Στο 82ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, αγιασμός πραγματοποιήθηκε, τα μαθήματα όμως... θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, διότι η νεόδμητη μονάδα είναι ανέτοιμη να λειτουργήσει!
* Θέρμη: 8 το πρωί, μέλη των συλλόγων γονέων του 3ου Γυμνασίου και του 4ου Δημοτικού διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση της μεταφοράς μαθητών απομακρυσμένων περιοχών.
«Νόμιμα» είναι τα τμήματα των 30 μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρτσιώτη που επιφυλάχθηκε στην «Ε» πως «αν υπάρχει τμήμα με περισσότερα από 30 παιδιά, θα το διασπάσουν».
«Το σοβαρό πρόβλημα στον Νομό Θεσσαλονίκης είναι η σχολική στέγη, που επιτέλους πρέπει να λυθεί. Είμαι εκπαιδευτικός στην περιοχή του Ευόσμου. Στο δικό μου σχολείο έχουμε τέσσερα υπεράριθμα τμήματα με τριάντα μαθητές», δήλωσε στην «Ε», ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης, Παύλος Σταματίδης.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 265 σχολεία. Εξ αυτών 33 θα λειτουργούν φέτος σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Στον νομό υπάρχουν 1.095 σχολεία, τα 68 θα λειτουργήσουν σε διπλοβάρδια. Περιφερειακοί δήμοι κάνουν συνεχώς αιτήσεις για νέες αίθουσες, λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης.
ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ



Οι παστωμένες τάξεις...
14/09/2010 - 14:47
Στεφανάκου Π.
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τις... τάξεις, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επόμενης ημέρας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας, μικροί και μεγάλοι, θα μπουν στις τάξεις του... Μνημονίου, δηλαδή του συνωστισμού. Με τριαντάρια τμήματα στα γυμνάσια και στα λύκεια, με 27άρια και 28άρια στα δημοτικά, με εκατοντάδες καταργήσεις ή υποβαθμίσεις σχολείων, η υπουργός Παιδείας έκανε το θαύμα: Με τους λιγότερους διορισμούς και τις περισσότερες συνταξιοδοτήσεις από κάθε άλλη χρονιά, χθες στον αγιασμό, η Ά. Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό "είναι πολύ λίγα σε σχέση με πέρυσι". Τα κενά και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης είναι περίπου 2.600, αλλά με τη συνταγή της παστής σαρδέλας που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Αυτές τις αντιδράσεις ήθελε να αποφύγει η κ. Διαμαντοπούλου και γι' αυτό κρατούσε άκρα μυστικότητα σχετικά με τα σχολεία που θα επισκεπτόταν. Τελικώς, το πρωί παρέστη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Σιβιτανίδειο και στη συνέχεια συνόδευσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. "Καμία από τις καταστροφές των τελευταίων μηνών" (σ.σ.: που και η ίδια προέβλεπε) δεν συμβαίνει. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς». Και φοβούμενη μήπως η επόμενη ημέρα... χαλάσει τις εντυπώσεις, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τις δυνάμεις της κοινωνίας και τους γονείς "να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά" και "όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο". Το παστωμένο σχολείο.
Η πρώτη απάντηση έρχεται από την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, που επισημαίνει ότι η επιλογή να μην ανακοινωθούν οι επισκέψεις της υπουργού δείχνουν το φόβο του υπουργείου απέναντι στους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους αδιόριστους. Η ΠΕΑΕ προειδοποιεί ότι οι αδιόριστοι, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος έχουν σκοπό να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Και από εδώ και στο εξής, δηλώνουν, "θα μας βρίσκετε μπροστά σας με κάθε ευκαιρία, εμπόδιο στα σχέδιά σας για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Και όσο κι αν κρύβετε τα πρόσωπά σας, οι πράξεις σας είναι ορατές, οι προθέσεις σας εμφανείς και να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο".
Στα προαύλια και η ηγεσία...
Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς άκουσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου. Το 26ο δημοτικό σχολείο Νίκαιας, που έχει ενταχθεί στα 800 νέα ολοήμερα, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων» τόνισε ο κ. Παπούλιας, ενώ ζήτησε από τους μαθητές να αγαπούν το σχολείο, τους δασκάλους τους και να διαβάζουν πολύ. Το 28ο γυμνάσιο Παγκρατίου επισκέφτηκε ο Α. Σαμαράς μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη, Β. Κικίλια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., δήλωσε ότι η παιδεία και η υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι περιορίζεται στον ρόλο του σχολιαστή και του αναλυτή.
Η Αλέκα Παπαρήγα, από το 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν «σε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο με ενιαία αιτήματα πάλης" τονίζοντας ότι, αν δεν αντισταθούν, θα καταλήξουν «υπάλληλοι δημάρχων». Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της σε «δράσεις του στυλ εκτόξευσης παπουτσιών κατά του πρωθυπουργού», ή «ντου στη Βουλή», καθώς, όπως υποστήριξε, τέτοιες δράσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Χωρίς πολιτικές αναφορές κύλησε η επίσκεψη του Γ. Καρατζαφέρη σε σχολείο του Π. Φαλήρου.
Αλ. Τσίπρας: Οδηγούν το εκπαιδευτικό σύστημα στη χρεωκοπία
Το Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ένα από τα σχολεία που θα χτυπηθούν αλύπητα στη ΔΝΤ εποχή, επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς", τόνισε ο Α.Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι, "με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεωκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεωκοπία. Αλλά μια κοινωνία με χρεωκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, ενώ έταζε άλλα πέρυσι τέτοιο καιρό, ως αντιπολίτευση, "έχει υιοθετήσει πλήρως τις συνταγές του ΔΝΤ στην εκπαίδευση. Και δυστυχώς τα σχολειά μας οδηγούνται στη δεκαετία του '60, με 30 μαθητές ανά τάξη". "Πρέπει να κατανοήσουμε", τόνισε ο Α.Τσίπρος, ότι "η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα μιας κοινωνίας. Κι αν δεν επενδύσουμε στη γνώση, αλλά επενδύουμε μονάχα σε κόστη και ζημιές, σε αριθμούς, τότε δεν πρόκειται ποτέ αυτή η χώρα να βγει από την κρίση."
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα δεδουλευμένα εκπαιδευτικών
Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης και Θ. Δρίτσας, καταγγέλλουν από το βήμα της Βουλής τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα:
* Δεν έχουν πληρωθεί οι συντονιστές, οι καταχωρητές και οι μόνιμοι της ΠΔΣ των σχολικών ετών 2008-09 και 2009-10 καθώς και οι ωρομίσθιοι.
* Δεν έχουν πληρωθεί αμοιβές πάσης φύσεως (οδοιπορικά για εκτέλεση υπηρεσίας ως επιτηρητή ή βαθμολογητή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μετακινήσεις, σχολικές εκδρομές, μετακινήσεις για συμμετοχή σε επιμορφώσεις κ.ά.) στην Εύβοια, τη Φωκίδα και αλλού.
* Σε πολλές περιοχές δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά, με την αιτιολογία ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει μετακίνηση μεταξύ πόλεων ή κωμοπόλεων και δεν περιλαμβάνονται στη σχετική ρύθμιση τα χωριά.
* Απλήρωτοι παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που απασχολήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
• Απλήρωτες παραμένουν οι υπερωρίες για το 2010.
• Δεν έχουν πληρωθεί οι αμοιβές των επιμορφωτών και οι αποζημιώσεις των επιμορφωμένων για την περυσινή εισαγωγική επιμόρφωση στα ΠΕΚ. Μετά απ' αυτά, ερωτάται η υπουργός Παιδείας αν θα προβεί και πότε στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών.



Σε αδιέξοδο χιλιάδες μαθητές και οικογένειες
14/09/2010 - 14:46

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, καθώς έχουν διακοπεί τα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους, σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Με κάθε μέσο (λεωφορείο, ΙΧ, ταξί) έφτασαν χτες πάνω από 8.000 μαθητές στα διδακτήρια για τον αγιασμό, ενώ από σήμερα αρχίζει ένας «γολγοθάς» για τους εργαζόμενους γονείς και όσους δε διαθέτουν αυτοκίνητο.
Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες μαθητές απομακρυσμένων περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, αφού δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά τους στα σχολεία. Μέχρι πέρυσι τα δρομολόγια εκτελούνταν από μισθωμένα λεωφορεία της νομαρχίας, αλλά φέτος δημιουργείται κενό μετά το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
«Ο νόμος και η απόφαση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης απαγορεύουν στη νομαρχία να εκτελέσει τις μεταφορές, διότι ο νομός Θεσσαλονίκης θεωρείται αστική περιοχή. Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε ο αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμης Φωτόπουλος. Χτες, οι μαθητές πήγαν στα σχολεία τους με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ΙΧ και ταξί για τον αγιασμό, ενώ πολλοί γονείς πήραν άδεια από την εργασία τους ή εξυπηρετήθηκαν από γείτονες ή συγγενείς. «Πιθανότατα να υπήρξαν παιδιά που δεν πήγαν στον αγιασμό», επισήμανε ο κ. Φωτόπουλος.
Με κινητοποιήσεις σκοπεύει να αντιδράσει η Ενωση Γονέων Θέρμης, η οποία οργανώνει σήμερα, στις 8 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο συγκρότημα των 3ου Γυμνασίου-4ου Δημοτικού, ενώ αύριο θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της Θέρμης. «Οι γονείς θα είναι αδύνατον να μεταφέρουν τα παιδιά τους με δικά τους μέσα και να λείπουν από την εργασία τους, ενώ οι μαθητές θα βρίσκονται στους δρόμους με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας και χάνοντας πολλές διδακτικές ώρες», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων της Θέρμης.
Με σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις μαθητών χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα περισσότερα σχολεία της επαρχίας Λαγκαδά. Η έπαρχος, Πόπη Καλαϊτζή, αφού ενημερώθηκε από μαθητές και γονείς για το χάος που δημιουργείται στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χρήστο Στεφανίδη, ζητώντας τη βοήθειά του προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, τουλάχιστον στις περιοχές που εξυπηρετούνται από τον οργανισμό. Η κ. Καλαϊτζή βρίσκεται σε επαφή με διευθυντές και συλλόγους γονέων για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης δρομολογίων, ώστε οι μαθητές να φτάνουν έγκαιρα στις σχολικές αίθουσες.
«Υπερεπάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού»
Χτες, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για 250.000 μαθητές και 30.000 εκπαιδευτικούς στις 2.600 σχολικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, αφού έκανε λόγο για «υπερεπάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού», διαβεβαίωσε ότι τα ελάχιστα κενά που τυχόν εντοπιστούν σε κάποια σχολεία θα καλυφθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν υποβληθεί περί τις 500 αιτήσεις εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που ζητούν ανάκληση της παραίτησής τους. Εκτιμάται πως μέχρι τις αρχές Οκτώβρη θα βγαίνουν εκπαιδευτικοί στη σύνταξη και, κατά συνέπεια, θα προκύπτουν κενά στα σχολεία. «Εμείς τους μετράμε στη δύναμη με την υποσημείωση ότι θα χρειαστεί να πληρωθούν αυτές οι θέσεις», εξήγησε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Παύλος Ματζιάρης.
Τα 30άρια τμήματα φαίνεται ότι δε θα αποφευχθούν σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ευόσμου. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η νομοθεσία προβλέπει ως ανώτατο όριο τους 25 μαθητές ανά τμήμα. «Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχει τμήμα με 26 μαθητές και το σχολείο να μη διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και να χρειάζεται να καταργηθεί εργαστήριο ή να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων», υποστήριξε ο κ. Καρτσιώτης, διευκρινίζοντας ότι ο διευθυντής του σχολείου θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα λάβει την απόφαση για το σπάσιμο ή μη του τμήματος.
Σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα σχολεία, ο κ. Καρτσιώτης κατέστησε σαφές ότι έχει γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να λειτουργήσουν άμεσα. «Ολο το σύστημα στηρίζεται σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι να έχει το υπουργείο Παιδείας έτοιμες πιστώσεις για την κάλυψη των θέσεων, κάτι που έχει εξασφαλιστεί. Η δεύτερη είναι ο διευθυντής του κάθε σχολείου να δηλώνει σωστά και έγκαιρα τα κενά», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής. Να σημειωθεί ότι φέτος επέστρεψαν στις τάξεις 5.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι σε υπηρεσίες.



Με 2.500 κενά η πρώτη ημέρα στο σχολείο
14/09/2010 - 07:53

Παρά τις προβλέψεις για άδεια από εκπαιδευτικούς σχολεία, με μικρά προβλήματα αρχίζουν τα μαθήματα

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
Κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων το υπουργείο Παιδείας χθες, καθώς τα σχολεία άνοιξαν με λιγότερα κενά από την περυσινή χρονιά αλλά και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, που το καλοκαίρι μιλούσαν για 20.000 κενά. Με μια γιγαντιαία κινητοποίηση, το υπουργείο πέτυχε τελικά να παρουσιάσει μια εικόνα μόλις 2.500 κενών στα σχολεία της χώραςόπως δημόσια δήλωσαν χθες και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Εκπαιδευτικοί, βέβαια, έθεταν χθες το ερώτημα αν η «αποκατάσταση της τάξης» στην εκπαίδευση θα διαρκέσει: περίπου 8.000
άτομα θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ 200- 400 εκπαιδευτικοί των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας αποσπάστηκαν σε γυμνάσια και λύκεια για τις πρώτες ημέρες του έτους και θα αποχωρήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου.
Το υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πιστώσεις για 15.500 προσλήψεις αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ολόκληρης της χρονιάς και να αντιμετωπιστούν τα αναπάντεχα προβλήματα που θα ανακύψουν κατά τη διάρκειά της (προβλήματα υγείας, εγκυμοσύνες, αποχωρήσεις εκπαιδευτικών κτλ.). Βέβαια, ένας αριθμός 5.000 αναπληρωτών έχει ήδη προσληφθεί.
Στα σχολεία μπήκαν χθες περίπου 1,3 εκατ. μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικοί. Οπως δήλωσαν επίσημα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, υπάρχουν 1.500 κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και 1.000
σε γυμνάσια και λύκεια. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου υποσχέθηκε ότι τα κενά αυτά θα καλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι γκρίνιες δεν έλειψαν
Οι γκρίνιες, ωστόσο, δεν έλειψαν χθες σε πολλά σχολεία της πρωτεύουσας. «Τα παιδιά πρέπει να έρχονται στα σχολεία για να κάνουν μαθήματα και άλλες πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες και εμείς καθόμαστε να ταλαιπωρούμαστε κάθε χρόνο με ελλείψεις στα αυτονόητα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μιχάλης Καπάτος, αναπληρωτής διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. «Εχουμε κενά σε φιλολόγους και μαθηματικούς και περιμένουμε αναπληρωτές από ημέρα σε ημέρα» σημειώνει. «Πρακτικά είμαι μόνος μου. Εφέτος ειδικά, που ένας τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών έφυγε με σύνταξη, το πρόβλημα ξεπερνάει κάθε προηγούμενη χρονιά. Πολλοί καθηγητές στο σχολείο μας είναι προσωρινοί ως τις 20 Σεπτέμβρη. Κάτι που δεν είναι σωστό για την ψυχολογία των παιδιών» καταλήγει ο αναπληρωτής διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης.
Στον Πειραιά, την πρώτη ημέρα συνόδευσαν μικροεντάσεις και διαπληκτισμοί. Η τοπική εκπαιδευτική ένωση (ΕΛΜΕ) προσπάθησε το πρωί να σταματήσει τη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την τοποθέτηση 800 εκπαιδευτικών σε διάφορα σχολεία της περιοχής. Το συμβούλιο συνεδρίασε τελικά κανονικά, αλλά τα μέλη της ΕΛΜΕ κάλεσαν τους καθηγητές των σχολείων του Πειραιά να μην μπουν σε τμήμα που θα έχει περισσότερους από 25 μαθητές. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε το περιστατικό «ευθεία επίθεση κατά των μαθητών». «Υπάρχουν προβλήματα και κενά» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας κ. Απ. Κόχλας. «Τα υπηρεσιακά συμβούλια συνεδριάζουν καθημερινά για τις τοποθετήσεις καθηγητών. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες την εικόνα που θα διαμορφωθεί» συνεχίζει. «Σε κάθε σχολείο λείπουν ειδικότητες και στόχος μας είναι να εκτιμήσουμε σύντομα την κατάσταση μαζί με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ώστε να λάβουμε κοινές αποφάσεις» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων κ. Δ. Κοντός.
Προεδρικές ευχές στα παιδιά Το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας επισκέφθηκαν χθες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για να ευχηθούν «καλή χρονιά» στους μαθητές.
Ο κ. Παπούλιας προέτρεψε τους μαθητές «να αγαπάτε τους δασκάλους, το σχολείο σας και να διαβάζετε πολύ γιατί σας έχει ανάγκη η χώρα μας». Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τη γνώση «δύναμη ζωής» και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κυλήσει ομαλά η εφετινή σχολική χρονιά.
Η υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε χθες και τη Σιβιτανίδειο Σχολή μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Εκεί δήλωσε ότι «η σχολική χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε το 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου. «Μετά τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο, η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του μνημονίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Η πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρία Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε για να ευχηθεί καλή χρονιά τους καθηγητές και μαθητές του 20ού Γυμνασίου Περιστερίου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας το Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης το σχολείο στο οποίο φοίτησε ο ίδιος πριν από 50 χρόνια στην περιοχή του Φαλήρου.
Στο στιγμιότυπο, ο κ. Παπούλιας και η κυρία Διαμαντοπούλου χθες στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας
ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ...
«Ενθουσιαστική αλλαγή»
Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας

«Η επιστροφή στα θρανία είχε μια βασική σημασία για εμένα: το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Ακούγεται αυτονόητο, ωστόσο στις μέρες μας δυστυχώς δεν είναι, καθώς ο ελεύθερος χρόνος και οι ίδιες οι διακοπές των μαθητών έχουν παραβιαστεί βάναυσα και κυριαρχούνται από πίεση για επιπλέον μελέτη. Στην εποχή μας δεν υπήρχε ο έντονος ανταγωνισμός που εμφανίζεται σήμερα ήδη από την τρυφερή ηλικία του Δημοτικού, ούτε η καλοκαιρινή προετοιμασία που περιορίζει ακόμα και την καλοκαιρινή διασκέδαση. Το σχολείο και οι διακοπές ήταν στάδια σαφώς διαχωρισμένα, γι΄ αυτό και η μετάβαση από το ένα στο άλλο συνοδευόταν από αρκετό ενθουσιασμό για την αλλαγή».
«Αγχος και χαρά το μείγμα»
Μιλένα Αποστολάκη, υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης

«Οπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι κι εγώ περίμενα κάθε χρόνο την επιστροφή στις τάξεις με ένα μείγμα χαράς και άγχους. Χαρά για το σμίξιμο της παρέας του σχολείου και άγχος για τις απαιτήσεις της νέας χρονιάς, οι οποίες κάθε χρόνο γίνονταν όλο και μεγαλύτερες. Δυστυχώς στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα- τότε όπως και τώραεπιβάρυνε τους μαθητές με πολλή δουλειά στο σπίτι, άγχος για τα διαγωνίσματα και αρκετή πίεση που κάθε χρόνο αυξάνεται, με κορύφωση της Πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι στη “δοσολογία” του μείγματος της πρώτης ημέρας, το ποσοστό του άγχους... κάθε χρόνο αυξανόταν».
«Μία εβδομάδα... απογείωση»
Φάνης Μουρατίδης, Ηθοποιός

«Η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν γεμάτη χαρά για την επανασύνδεση της παρέας του σχολείου και για όλες τις ιστορίες από τις διακοπές που είχαμε να μοιραστούμε. Αρκούσε, όμως, μόλις μία εβδομάδα για να “προσγειωθούμε” στη σχολική καθημερινότητα και να εξαφανιστεί ο ενθουσιασμός. Προβλήματα υποδομών υπήρχαν και τότε, (όπως και τώρα) ωστόσο η μεγάλη διαφορά ήταν η επιθυμία όλων μας να ονειρευόμαστε και να έχουμε όραμα και φαντασία για το μέλλον. Σήμερα οι μαθητές έχουν γίνει υπερβολικά... ρεαλιστές, κυρίως εξαιτίας της πίεσης και του ανταγωνισμού».
«Σπασμένες κούνιες και κρύο»
Πόπη Τσαπανίδου, δημοσιογράφος

«Η πρώτη ανάμνηση από την αρχή της σχολικής μου ζωής ήταν ο ενθουσιασμός με τον οποίο προχώρησα προς την παιδική χαρά του σχολείου, μόνο για να ανακαλύψω ότι οι κούνιες ήταν... σπασμένες. Σύντομα έμελλε να αντιληφθώ ότι τα λειτουργικά προβλήματα του σχολείου δεν σταματούσαν εκεί: τάξεις χωρίς δασκάλους, κρύες αίθουσες όπου κάναμε μάθημα με τα μπουφάν, βιβλία που μοιράζονταν με μεγάλη καθυστέρηση ήταν μόλις λίγες από τις ελλείψεις σε υποδομές. Ευτυχώς υπήρξαν ορισμένοι φωτισμένοι δάσκαλοι που κατάφεραν να βγουν από τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου, να γίνουν φίλοι μας και να μας εμπνεύσουν λειτουργώντας ως πυξίδα για όλους τους μαθητές». 



Πρεμιέρα με αγωνία για τις ελλείψεις
13/09/2010 - 10:35

Αγώνας δρόμου από το υπουργείο Παιδείας με την πρόσληψη 5.565 αναπληρωτών και 1.064 καθηγητών σε ένα τριήμερο. Αναμορφωμένο πρόγραμμα για 800 ολοήμερα σχολεία
Το πρώτο κουδούνι, μιας δύσκολης σχολικής χρονιάς, χτυπά σήμερα για 1.400.000 μαθητές και πάνω από 150.000 εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι το υπουργείο Παιδείας μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωνε απανωτούς διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλύψει -κατά το δυνατόν-περισσότερα κενά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Στα θρανία κάθονται σήμερα 1.400.000 μαθητές
Από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν σε δόσεις προσλήψεις αναπληρωτών για να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις μειωμένες προσλήψεις - κατά 50% σε σχέση με πέρυσι - σε μόνιμο προσωπικό. Σε αυτό το τριήμερο, προσλήφθηκαν 5.565 αναπληρωτές που θα απορροφηθούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 1.064 καθηγητές που θα χρησιμοποιηθούν για τα κενά που έχουν ανακύψει σε γυμνάσια και λύκεια.
Περιθώρια για πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών υπάρχουν, αφού όπως προκύπτει από επίσημα χείλη του υπουργείου Παιδείας, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για συνολικά 15.500 αναπληρωτές.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι τα κενά στα σχολεία θα είναι πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργούν με πάνω από 25 μαθητές ανά τμήμα, δηλώνουν ότι οι συμπτύξεις τμημάτων είναι τεράστιες και απαιτούν την οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, προκειμένου η χρονιά να κυλήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Δεν είναι όμως τα κενά το μοναδικό πρόβλημα. Και αυτή η χρονιά αρχίζει με μαθητές να κάνουν μάθημα σε σχολεία που λειτουργούν σε διπλοβάρδια και με μικρά παιδιά να στεγάζονται σε άθλια κτίρια χωρίς φυσικό φως, σε κοντέινερ ακόμη και σε νοικιασμένα υπόγεια. Ταυτόχρονα πρόβλημα φαίνεται ότι θα υπάρχει φέτος και με τα προγράμματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε φροντιστήρια και τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο σε περιοχές όπου κρίνονται απολύτως απαραίτητα.
Τα λεγόμενα «κρατικά φροντιστήρια», τα μαθήματα δηλαδή που διεξάγονται μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου και απευθύνονται σε αδύναμους μαθητές, θα γίνουν μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρές σχολικές μονάδες.
Κατά τα λοιπά, το φετινό ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, περιλαμβάνει και κάποιες καινοτόμες δράσεις, όπως τα 800 ολοήμερα σχολεία τα οποία θα λειτουργήσουν με αναμορφωμένο πρόγραμμα, αφού θα υπάρχει σύνδεση του κανονικού με το διευρυμένο ωράριο.
Το υπουργείο Παιδείας δίνει προτεραιότητα σε αυτόν τον θεσμό και την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.306 εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών, Μουσικής και Θεατρικών Σπουδών για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Αισθητικής Αγωγής στα Ολοήμερα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ολοήμερα σχολεία και αν η ενίσχυση που θα δοθεί σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές θα είναι επαρκής για την άρτια λειτουργία τους.

Τροχαία
Ελεγχοι στα σχολικά
Εντατικούς ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία ξεκινάει σήμερα η Τροχαία τους οποίους θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει, θα διαθέσει τροχονόμους για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Επίσης, θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα την οδική ασφάλεια.
Κέντρο Πρόληψης Ατυχημάτων
Προσοχή στις μετακινήσεις

Αυξημένη προσοχή στις μετακινήσεις απαιτεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πολλά από τα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στους χώρους εκπαίδευσης και κατά τη μετακίνηση προς αυτούς, σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων. Για την πρόληψή τους, προτείνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Από την προσχολική ηλικία, πρέπει να τους μάθουμε τη σωστή οδική συμπεριφορά. Παιδιά κάτω των οκτώ ετών δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα όσα έχουν μάθει. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου.
Κρατάμε πάντα τα μικρά παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, γι’ αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.
Εφόσον τα πηγαίνουμε στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να τους μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, δεμένα με τον σωστό τρόπο, να μπαίνουν και να βγαίνουν πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου. Ζώνη ασφαλείας και προσοχή στην αποβίβαση απαιτείται και στο σχολικό λεωφορείο.
Αν πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο, να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στον δρόμο με το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους οδηγούς και τα άλλα οχήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Μπράτης
Καθυστέρησαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών
Η σχολική χρονιά ξεκινά με προβλήματα διότι μειώθηκαν οι διορισμοί και δεν έχουν γίνει ακόμη οι αναγκαίες προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν όλα τα λειτουργικά κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών έχει καθυστερήσει και αυτό σημαίνει ότι η χρονιά θα αρχίσει με κενά. Προβλήματα υπάρχουν και στα ολοήμερα σχολεία, για τα οποία υπάρχει καθυστέρηση στην πρόσληψη εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων.

* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Πεππές
Η χρονιά δεν ξεκινάει καλά
Ευχόμαστε να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά, αλλά οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι αυτό δεν θα καταστεί εφικτό. Ηδη ενημερωθήκαμε ότι δεν θα γίνει αγιασμός στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Εκείνο που έχει σημασία είναι πέρα από τους αριθμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες, όπως είναι οι 25 μαθητές ανά τάξη, και η οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των σχολείων.
* Ο Δημήτρης Πεππές είναι πρόεδρος της ΟΛΜΕ



Πρώτο κουδούνι με... ανοιχτά στοιχήματα
13/09/2010 - 08:52
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας
Το πρώτο κουδούνι της «πιο δύσκολης σχολικής χρονιάς από τη μεταπολίτευση», όπως τη χαρακτήρισε η Αννα Διαμαντοπούλου, χτύπησε σήμερα το πρωί για 1,4 εκατομμύρια μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς. Πρώτη «άσκηση», η κάλυψη των κενών και η ομαλή εκκίνηση των μαθημάτων, παρά τα μειωμένα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές.
Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας εργάζονταν πυρετωδώς μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να αρχίσουν τα μαθήματα χωρίς σοβαρά προβλήματα και να διανεμηθούν άμεσα τα βιβλία. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν ανακοινωθεί περίπου 5.500 νέες προσλήψεις αναπληρωτών και στις δύο βαθμίδες, ενώ, όπως έχει δεσμευθεί η κ. Διαμαντοπούλου, όλα τα κενά που θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες (σ.σ.: η ίδια έκανε λόγο για περίπου 2.600 κενά μέχρι προχθές) θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις το συντομότερο δυνατό.
Επίσης η υπουργός Παιδείας, παρότι οι εκπαιδευτικοί μιλούν για στοίβαγμα των μαθητών σε πολυάριθμες τάξεις λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων που έγιναν για εξοικονόμηση, έχει δεσμευθεί ότι κανένα τμήμα δεν θα λειτουργήσει με 30 μαθητές, ενώ στα δημοτικά τα τμήματα θα αποτελούνται από 25 και σε έκτακτες περιπτώσεις από 27 μαθητές το πολύ.
«Ψαλίδι»
Από τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο εκτός των κενών και οφείλονται στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι η μείωση κατά περί που 1/3 στα κονδύλια που θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές και η δυσκολία που θα δημιουργήσει στις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες ο περιορισμός της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, του λεγόμενου κρατικού φροντιστηρίου, που εφέτος θα εφαρμοστεί κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά σχολεία, στα πλαίσια των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, ενώ για άλλα σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα χρησιμοποιηθεί και το Διαδίκτυο.
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, κυρίως λόγω των αλλαγών στο σύστημα προσλήψεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων, εξαιτίας των οποίων χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές έχουν εφέτος μετακινηθεί πίσω στα σχολεία από διάφορες αποσπάσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι αναπληρωτές θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά μέχρι και σε 4 σχολεία για να συμπληρώνουν τα ωράριά τους.
Τα ολοήμερα
Στοίχημα για την υπουργό Παιδείας αποτελεί και η πρώτη λειτουργία των 800 Ολοήμερων σχολείων με αναμορφωμένο πρόγραμμα, καθώς ορισμένοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για δυσκολίες και αρκετοί αντιδρούν. Για την επιτυχία των σχολείων αυτών, τα οποία είναι όλα μεγάλα και συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητικού πληθυσμού, αναμένεται μάχη, καθώς δημιουργήθηκαν προκειμένου να αποτελέσουν μοντέλο για τη γενίκευση του θεσμού τα επόμενα χρόνια.




Οι πρωταγωνιστές της φετινής σχολικής χρονιάς
14/09/2010 - 12:53
Στην έναρξη της κάθε σχολικής χρονιάς αναδεικνύονται οι νέοι πρωταγωνιστές της. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας και οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών έχουν πάντα μια θέση στην επικαιρότητα λόγω της κόντρας για τις ελλείψεις στα σχολεία.
Φέτος, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου δείχνει δικαιωμένη καθώς η κατάσταση στα σχολεία είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Σ’ αυτό συνέβαλε σημαντικά ο μηχανισμός του υπουργείου. Από τον περασμένο Νοέμβριο ο γενικός γραμματέας κ. Βασίλης Κουλαϊδής άρχισε την προεργασία για την καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Κάθε Τρίτη απόγευμα οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν συνάντηση στο γραφείο του κ. Κουλαϊδή έχοντας στόχο, οι αποσπασμένοι σε διοικητικές υπηρεσίες εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν στα σχολεία, να αξιοποιηθούν οι υπεράριθμοι, να γίνει εκλογίκευση στην κατανομή των μαθητών ανά τμήματα. Χαμηλούς τόνους ως προς την πρόβλεψη του αριθμού των κενών κράτησαν οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ο -εκ της ΔΑΚΕ- πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημ. Πεππές δεν υιοθέτησε ποτέ τη ρητορική άλλων μελών, αριστερών παρατάξεων, του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (από τα μέσα Αυγούστου μίλησαν για 12.000 κενά σε γυμνάσια και λύκεια) και σήμερα, που τα κενά είναι περί τα 1.000, κερδίζει τις θετικές εντυπώσεις. Ο πρόεδρος της ΔOE, κ. Δημήτρης Μπράτης, από νωρίς είχε τονίσει ότι σοβαρή εκτίμηση για τον αριθμό των κενών μπορεί να υπάρξει μόνο όταν ανοίξουν τα σχολεία.
Βέβαια, οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές κάθε σχολικής χρονιάς είναι οι περίπου 1,5 εκατ. μαθητές. Για παράδειγμα, μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά του προβλέπει ο 13χρονος Γιώργος Σειραδάκης. Από φέτος είναι μαθητής Γυμνασίου, δεν είναι πλέον μαζί με πολλούς από τους συμμαθητές του δημοτικού, ενώ έχασε και τη μία και μοναδική δασκάλα του, αφού στην τάξη του θα «παρελαύνουν» ο φιλόλογος, ο μαθηματικός, ο φυσικός, ο χημικός. «Θα είναι μια νέα πραγματικότητα, στην οποία πρέπει να συνηθίσω. Θα έχω και πιο πολλές ώρες διαβάσματος εκτός από τις ώρες του φροντιστηρίου» είπε χθες στην «Κ», κάνοντας ένα διάλειμμα από το παιχνίδι με τους φίλους του. Από σήμερα τα... κεφάλια μέσα!



Εκπαιδευτικά αυτονόητα
14/09/2010 - 07:53

Λώρη Κέζα
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος χειροκροτήματος που ταιριάζει στα επιτεύγματα του υπουργείου Παιδείας.
Είναι το χειροκρότημα «κονσέρβας», που γνωρίζουμε από τις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές. Ενα αόρατο κοινό επευφημεί. Αυτό το χειροκρότημα, λοιπόν, το ενθουσιώδες και ρυθμικό, αρμόζει για τον αγιασμό. Ανοιξαν τα σχολεία και τα σχολεία έχουν δασκάλους. Δέκα θαυμαστικά στη σειρά. Δεν χειροκροτούμε το επίτευγμα αλλά την πρωτοτυπία. Είχαμε συνηθίσει και θεωρούσαμε αυτονόητο ότι μερικές χιλιάδες μαθητές θα μάθουν την ελληνική άνευ διδασκάλου. Ηταν μέρος της εκπαιδευτικής παράδοσης να λείπουν ειδικότητες καθηγητών λόγω ανοργανωσιάς.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου πιστώθηκε δύο επιτυχίες με το πρώτο κουδούνι. Περιόρισε στο ελάχιστο τα κενά διδασκόντων και μοίρασε τα βιβλία στην ώρα τους. Αν αυτό θεωρείται επιτυχία του ενός ατόμου, σημαίνει ότι κάπου αποτυγχάνει ένα ολόκληρο σύστημα. Κανονικά ένας υπουργός Παιδείας δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τις τοποθετήσεις του προσωπικού ούτε με τη διανομή των εγχειριδίων. Υπάρχουν αρμόδιες διευθύνσεις για να ασχολούνται με όλα αυτά, υπάρχουν υπάλληλοι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένα καθήκοντα. Δεν θα λέγαμε ποτέ ότι αυτά είναι ποταπά θέματα, διότι είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται το βασικό της δωρεάν εκπαίδευσης- δηλαδή η εκπαίδευση.
Απλώς θα περίμενε κανείς ότι αυτά τα ζητήματα θα είχαν λυθεί στα 180 χρόνια του ελληνικού κράτους. Μήπως δεν ήταν το σχολείο το πρώτο μέλημα του Καποδίστρια;
Αυτό λοιπόν που αντιμετωπίζεται ως θαύμα και χειροκροτείται είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει το κράτος. Πόσο παράξενη είναι αυτή η κοινωνία που δεν διεκδίκησε τόσον καιρό το ελάχιστο για τα παιδιά της, πόσο παραιτημένοι είναι αυτοί οι γονείς που αποδέχτηκαν την απαξίωση των εγκύκλιων σπουδών; Το συμμάζεμα φαίνεται υπερβολικά απλό. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εξασφάλισε ότι σε κάθε τάξη θα υπάρχει δάσκαλος, ότι δεν θα λείπει καμία ειδικότητα από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ολα αυτά με λίγες παραγράφους στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο που ψηφίστηκε την άνοιξη. Η υπουργός έκανε τη δουλειά της, δηλαδή έβαλε το πλαίσιο. Θα έχει πετύχει στη δουλειά της αν του χρόνου το σύστημα λειτουργήσει χωρίς η ίδια να ανακατευτεί καθόλου.
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί οι προκάτοχοι της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν έκαναν το ίδιο, γιατί επέτρεπαν την επονείδιστη ανοργανωσιά. Είναι απλό. Δεν ήθελαν να σπάσουν τα αβγά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οχι μόνο δεν ξεβόλεψαν τους βολεμένους, αλλά συνέβαλαν όλοι στη διατήρηση του χάους. Οχι μόνο δεν απαγόρευαν, αλλά ενθάρρυναν τις μετακινήσεις από την τάξη σε διοικητικές υπηρεσίες. Οχι μόνο δεν συμπλήρωναν τα κενά, αλλά έκαναν το χατίρι του κάθε βουλευτή που πήγαινε με μια λίστα ονομάτων για ευνοϊκές μετατάξεις. Στην ουσία το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε την εκπαιδευτική ανωμαλία.
Οι πολιτευτές συνέβαλαν στο εκπαιδευτικό χάος συνεπικουρούμενοι από συνδικαλιστές που έβρισκαν λογικούς τους παράλογους διορισμούς και τις ακόμη πιο παράλογες αποσπάσεις. Γιατί δεν πήραν ποτέ θέση εναντίον εκείνων που ζητούσαν τοποθέτηση σε ακριτική περιοχή και μόλις καπάρωναν τα μόρια έβρισκαν τον τρόπο να πάνε κάπου κοντά στο σπίτι τους; Για τους συνδικαλιστές πάντοτε έφταιγε το υπουργείο, όχι οι ασυνείδητοι εκπαιδευτικοί που με ψεύδη και ρουσφέτια γλίτωναν το μάθημα σε βάρος των παιδιών. Γύρω από το σχολείο αναπτύχθηκε επί μακρόν μια νοσηρή νοοτροπία- και αναπτύχθηκε εν πολλοίς επειδή το επέτρεπε ο νόμος.
Αφού λοιπόν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τον δρόμο για το σχολείο, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μπορεί να προχωρήσει σε ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Για το «νέο σχολείο» υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Δεν μπορεί για μια ζωή να κουβεντιάζουμε τα αυτονόητα. 



Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία
13/09/2010 - 14:06
 Το 87% των βιβλίων θα βρεθούν στα χέρια των μαθητών, από την πρώτη μέρα.
Περισσότεροι από 1.300.000 μαθητές θα αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα για το νέο σχολικό έτος στα 15.500 σχολεία όπου θα διδάξουν 160.000 εκπαιδευτικοί.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είπε ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645, χωρίς όμως ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός. Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: Πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.
Παπούλιας προς μαθητές: «Σας έχει ανάγκη η χώρα μας»
«Καλή σχολική χρονιά» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.
«Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων», τόνισε ο κ.Παπούλιας, ενώ απευθυνόμενος προς τους μαθητές τους είπε «να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας».
Στον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, παρέστη και η υπουργός Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
«Εύχομαι το σχολείο να είναι όαση δημιουργίας και χαράς γι' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας», ανέφερε η υπουργός.
«Να πάρετε τη γνώση που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ζωής. Να έχετε πίστη και αγάπη στις αρχές και τις αξίες που χρειάζεται η χώρα, η πολιτεία, οι δάσκαλοι, οι γονείς σας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να έχετε όλα τα εφόδια που χρειάζεστε», είπε απευθυνόμενη στους μαθητές του δημοτικού.
Η κ. Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολική του παρουσία αναφέροντας ότι «με το κύρος και την αγάπη που έχει από τον ελληνικό λαό δίνει ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα ότι όλοι μαζί όπως και κάθε οικογένεια προσπαθούμε ώστε τα παιδιά μας να μην καταλάβουν δυσκολίες».
Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και καταλήγοντας τόνισε «εύχομαι και βασίζομαι στους δασκάλους που σε όλες τις δύσκολες περιόδους είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στη μάχη για την πρόοδο, τις αρχές και τις αξίες».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Λουκίσας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Παιδείας, και τους παρακάλεσε: «να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η εκπαίδευση να γίνει πρώτη εθνική προτεραιότητα».
Ο δήμαρχος Νικαίας κ. Δημήτρης Μπενετάτος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα επετειακό νόμισμα για τα 60 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς και είπε «η αντίσταση πρέπει να συνοδεύει τον πολίτη και σήμερα για να κάνει τη ζωή του καλύτερη». Ο μητροπολίτης Αλέξιος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια εικόνα της Παναγίας και του Χριστού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η υπουργός Παιδείας ενημερώθηκαν και συζήτησαν από το διευθυντή του σχολείου σε μια τάξη με μαθητές της πρώτης Δημοτικού και αφού ευχήθηκαν καλή χρονιά αποχώρησαν.
Διαμαντοπούλου: «Τα κενά θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα»
Tη Σιβιτανίδειο Σχολή μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο αρχιεπίσκοπος που είναι και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής, εξέφρασε τη χαρά του, καλωσορίζοντας τα παιδιά, στα οποία ευχήθηκε δύναμη, όρεξη και υγεία. Μάλιστα τόνισε πως έχει τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας, ότι θα βοηθήσει για την ανάπτυξη της σχολής.
Η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε ότι καμία από «τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν, θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».
Και η υπουργός συνέχισε: «Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση -που είναι δύναμη ζωής, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα».
Απηύθυνε έκκληση προς όλους: Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς «να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».
Αναφορικά με τη φροντιστηριακή υποστήριξη των μαθητών, η κυρία Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm είπε ότι παρά τα όσα ακούγονται περί περικοπών, «θα γίνει καταγραφή των παιδιών που θέλουν, θα ολοκληρωθούν τα τμήματα εκεί που πρέπει για να δούμε τις κατευθύνσεις και θα υπάρξει και ενισχυτική διδασκαλία, όπως και ένα συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών της δευτέρας και τρίτης λυκείου», το οποίο θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.
Ερωτηθείσα για οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία, τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Παιδείας, «έχουν υπογράψει να δοθούν 35 εκατομμύρια άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου, όπου θα πάνε ονομαστικά για τις σχολικές επιτροπές στους Δήμους, ώστε να υπάρξει ο σχεδιασμός για το πετρέλαιο και για τις άμεσες ανάγκες».
Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το σχέδιο για την ανάπτυξη, η Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε:
«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έβαλε τους βασικούς στόχους που είναι ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά τις πολύ επείγουσες παρεμβάσεις που είχαμε την προηγούμενη χρονιά και αφορούσαν τα δημοσιονομικά. Κεντρικό στοιχείο είναι οι επενδύσεις, που θεωρώ ότι ο νόμος που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο είναι μία πολύ μεγάλη και σοβαρή καινοτομία, πραγματικά ένα εργαλείο για να έρθουν μεγάλες επενδύσεις και βέβαια η νέα λογική που έβαλε ο πρωθυπουργός για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τις σοβαρές δυνάμεις της Ελλάδας».



«Πρώτα ο μαθητής» ... χωρίς δάσκαλο και με 30άρια τμήματα!
15/09/2010 - 07:37
Μόλις πρόσφατα η υπουργός Παιδείας, ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση στο χώρο της παιδείας. Παραδέχθηκε λοιπόν, ότι η καπιταλιστική κρίση θα χτυπήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Η παραδοχή αυτή σχετίζεται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει κατά 12% τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μνημόνιο όπου ρητά αναφέρεται η σημαντική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο να μειώσουν ριζικά τους μόνιμους διορισμούς για την περίοδο 2011-2012.
Στο όνομα λοιπόν της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις επιταγές πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση των διορισμών κατά 50%, προχωρώντας σε 2.700 μόνιμους διορισμούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις είναι 12.000 και περισσότεροι από 8.000 οι απολυμένοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια σχολεία αυξάνεται, λόγω της αδυναμίας των οικογενειών τους να ανταποκριθούν στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Ετσι, τα κενά διαμορφώθηκαν σε πάνω από 20.000 και αυτή τη στιγμή είναι περίπου 5.000, ενώ οι διορισμοί ωρομισθίων και αναπληρωτών γίνονται με δόσεις και οι χαμένες διδακτικές ώρες ανυπολόγιστες.
Το καρότο... και το μαστίγιο
Η κυβέρνηση γνωρίζοντας το μπάχαλο που δημιουργεί στην εκπαίδευση χρησιμοποιεί τη λογική του καρότου και του μαστιγίου για να προλάβει τις αντιδράσεις.
Απ' τη μια, προσπαθεί να καθησυχάσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αναδεικνύοντας ως μείζον ζήτημα την επιστροφή αποσπασμένων εκπαιδευτικών, ενώ μιλά για κάλυψη των κενών με περίπου 15.500 αναπληρωτές. Κάνει φιέστες για τη λειτουργία των 800 ολοήμερων σχολείων, καλώντας τους διευθυντές αυτών των σχολείων να αναλάβουν το «βρώμικο» ρόλο για το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το βάθεμα της ταξικότητας στα σχολεία.
Απ' την άλλη, πιέζει τους συλλόγους διδασκόντων, ώστε να γίνει σύμπτυξη τμημάτων σε κάθε σχολείο, να λειτουργήσουν τάξεις με 27 και 30 μαθητές, ενώ εκεί που υπάρχει έλλειψη κτιριακής υποδομής έχουμε σχολεία με τάξεις 35 και 37 μαθητών! Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τους στόχους για μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, μπροστά και στο σχέδιο «Καλλικράτης» για τη νέα διοικητική δομή της χώρας. Επιπλέον, σχεδιάζει με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων (μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό, κατάργηση της ΠΔΣ κ.ά.)να σαρώσει κάθε μορφωτικό δικαίωμα.
Παράλληλα, υπενθυμίζει στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτικούς, ότι στα καθήκοντά τους είναι η προώθηση του σχολείου της αγοράς και η καταστολή των μαθητικών αγώνων. Εξάλλου, αυτό ορίζει ο νόμος για την «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού».
Ιδιαίτερο μένος όμως δείχνει στους μαθητές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας «τι έρχεται» και σε μια προσπάθεια να προλάβει το κύμα ανυπακοής, απειλεί ανοιχτά τους μαθητές, τονίζοντας ότι δε θα δεχθεί καμία «ανομία» και κανένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία.
Τραγικές οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων
1. Η υποβάθμιση της παιδαγωγικής διαδικασίας θα είναι «ένα το κρατούμενο», καθώς ένας εκπαιδευτικός θα κληθεί να διδάξει σε τριάντα μαθητές όπως ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του 70', αδυνατώντας να σταθεί δίπλα στο παιδί, να αντιμετωπίσει τα μαθησιακά και ψυχολογικά του προβλήματα. Η λειτουργία τμημάτων με 30 μαθητές θα επιφέρει μείωση του παιδαγωγικού αποτελέσματος και υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με απλά λόγια δεν θα μπορεί να γίνει σωστό μάθημα.
Η σύγχρονη παιδαγωγική και μορφωτική ανάγκη επιβάλλει 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων και 10 μαθητές στην τάξη και στο εργαστήριο αντίστοιχα στις κατευθύνσεις και στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
2. Με τα μέτρα αυτά ανατρέπονται παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και το ωράριό τους. Θα υπάρξουν πιέσεις για υπερωρίες στους μονίμους, υπεραριθμίες και περιπλανήσεις όσων περισσεύουν, σε δυο και τρία σχολεία. Ο στόχος προφανής. Η διεύρυνση της ωρομισθίας, που έντεχνα φέτος ονομάστηκε «αναπλήρωση μειωμένου ωραρίου». Δηλαδή, εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί με δικαιώματα ωρομισθίου και υποχρεώσεις αναπληρωτή. Επομένως, η οργανικότητα των θέσεων δεν κατακερματίζεται απλά, αλλά μπαίνει σε τροχιά κατάργησης ενόψει της εξαγγελλόμενης αποκέντρωσης του «Καλλικράτη» και της διαφημιζόμενης άρσης της μονιμότητας.
3. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών. Η έλλειψη χώρων δε θα επιτρέπει την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα π.χ. διασποράς ασθενειών (αποστάσεις που το ίδιο το υπουργείο είχε επιβάλλει την περασμένη χρονιά). Για ποιο λόγο δε θα ισχύσουν φέτος οι γενικότερες ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, δε δίνεται καμιά απάντηση.
Καμία ανοχή - καμία αναμονή. Δράση τώρα με το ΠΑΜΕ
Ζητούμενο είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές σε όλα τα σχολεία να πάρουν θέση, να αντισταθούν στην πράξη σε μια τέτοια πολιτική.
«Δε διδάσκουμε σε τάξεις των 30 μαθητών».
Να συνεδριάσουν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις αυτών των φορέων να απειθαρχήσουν και να αρνηθούν να διδάξουν στα 27άρια και 30άρια τμήματα. Οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να υπερασπιστούν τον πραγματικό παιδαγωγικό τους ρόλο. Να αρνηθούν να συνθλίψουν και να στοιβάξουν τα μορφωτικά δικαιώματα, τις ψυχές και τα όνειρα των μαθητών τους στα αντιπαιδαγωγικά 30άρια τμήματα. Να αρνηθούν να αναλάβουν τις υποχρεωτικές υπερωρίες που έτσι κι αλλιώς θα είναι απλήρωτες. Να διεκδικήσουν να γίνουν τώρα πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί που να καλύπτουν όλα τα κενά.
«Δε στέλνουμε τα παιδιά μας στα 30άρια τμήματα». Οι Σύλλογοι Γονέων να συνεδριάσουν άμεσα στη βάση της απόφασης της ΑΣΓΜΕ και να εξειδικεύσουν τα επόμενα βήματά τους στην ίδια κατεύθυνση. Οταν οι νόμοι τους και οι αποφάσεις τους θάβουν το παρόν και το μέλλον των μαθητών, είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ανυπακοή, να μη συναινέσουμε στους σχεδιασμούς τους. Θα 'ναι μεγάλη δύναμη οι αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια τη ζωή που στερούν από μας και τα παιδιά μας.
«Δε μπαίνουμε για μάθημα σε 30άρια τμήματα».
Τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν. Κόντρα στην απαξίωση των μαθητικών συμβουλίων που χρόνια τώρα μεθοδεύουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Τώρα είναι η ώρα της κοινής δράσης, της συμμαχίας εργαζομένων γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών, για την ανατροπή αντιλαϊκής πολιτικής, για την παιδεία και την κοινωνία των λαϊκών αναγκών. Είναι ευκαιρία να αναπτυχθεί μαζική δράση, να αυξηθεί η συμμετοχή στις διεργασίες του κινήματος, με αύξηση της συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις τόσο των συλλόγων εκπαιδευτικών, όσο και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, να σφυρηλατηθεί η κοινή δράση με τα ταξικά σωματεία, τα 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια.
Στον πόλεμο τους απαντάμε με το ΠΑΜΕ. Πόλεμος ταξικός για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία. Για την παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Ολυμπία ΚΥΖΙΛΗ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: