Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Επεισόδια στις φοιτητικές διαδηλώσεις της Ιταλίας

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τα πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία. Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Ρώμη, όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησαν να εισβάλουν στη Γερουσία.
Φωνάζοντας: "Παραιτήσεις, παραιτήσεις", οι διαδηλωτές έριξαν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο της Γερουσίας. Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τα φράγματα ασφαλείας γύρω από το Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της Γερουσίας, όμως, απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την Κάτω βουλή, ενώ τα πανό τους ανέγραφαν: "Όχι στις μειώσεις".
Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Μαρία Τζελμίνι παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και στο Τορίνο, την Περούτζια, το Σαλέρνο, όπου ερευνητές κατέλαβαν τις σκεπές των ιδρυμάτων τους.
Στην Πίζα χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Άρνο, παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις γραμμές του τραίνου.
Μετά τις περικοπές των δύο τελευταίων ετών, η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει και τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την εισαγωγή στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός πανεπιστημίων και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: