Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Βρετανία

Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους σ’ ολόκληρη τη Βρετανία σήμερα Τετάρτη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα κυβερνητικά σχέδια αύξησης των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Στο Λονδίνο σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία.
Σήμερα Τετάρτη, φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους σε μία πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης συμμαχίας Συντηρητικών – Φιλελευθέρων, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια από τις 3.290 λίρες (3.867 ευρώ) που είναι τώρα, στις 6.000 λίρες (7.072 ευρώ) και σε ορισμένες "ειδικές περιπτώσεις" στις 9.000 λίρες (10.505 ευρώ). Αγανάκτηση έχει προκαλέσει η στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία είχαν όλοι υπογράψει δέσμευση ότι επρόκειτο να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων. Ωστόσο, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ, υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντάς το ως το «καλύτερο υπό τις περιστάσεις».
Οι διαδηλωτές στο Λονδίνο κατέστρεψαν ένα φορτηγάκι της αστυνομίας, ενώ πετούσαν πανό, κοντάρια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αυτή τη φορά έντονη στους δρόμους του Λονδίνου, σε σχέση με ανάλογες διαδηλώσεις που έγιναν πριν δύο εβδομάδες, όταν ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχτηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τα επεισόδια.
Η περιοχή Γουάιτχολ στο κέντρο του Λονδίνου, όπου βρίσκονται τα κυριότερα υπουργεία, αποκλείστηκε με μπάρες και η αστυνομία ήρθε αντιμέτωπη με τους νεαρούς διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό.
Διαδηλώσεις και καταλήψεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας, όπως το Ρόιγιαλ Χόλογουεϊ, το Πλίμουθ, το Λιντς, τη Γλασκόβη, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, την Οξφόρδη, το Νιούκαστλ, το Κέιμπριτζ, το Εδιμβούργο, το Σαουθάμπτον, το Κάρντιφ.
Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο κτίριο που στεγάζεται η έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο μείωσης δαπανών για την παιδεία ύψους 81 δισ. λιρών, το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Στην διαδήλωση της 10ης Νοεμβρίου, στην οποία πήραν μέρος γύρω στους 50.000 ανθρώπους κατά την εκτίμηση των διαδηλωτών, η αστυνομία συνέλαβε 70 ανθρώπους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: