Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

«Πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια» τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το εργοστάσιο
Πιθανή η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα - Νέο Τσερνόμπιλ φοβούνται Αμερικανοί ειδικοί
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε σήμερα πως είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων 1 και 3 στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1, στην κατεστραμμένη από τον σεισμό και το τσουνάμι βορειανατολική περιοχή της χώρας. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
«Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο σχετικά με τους δύο αντιδραστήρες, στους οποίους η πίεση έχει αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό εξαιτίας της δυσλειτουργίας των συστημάτων ψύξης.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», πρόσθεσε ο ίδιος. Διευκρίνισε, όμως, πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.
Σημειώνεται πως τα επίπεδα ραδιενέργειες ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co (Tepco) στη Φουκουσίμα και η εταιρία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", μετέδωσε σήμερα Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, επισήμανε ο Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.  
Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.
Στο μεταξύ, αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν πως η χρήση θαλασσινού νερού για επιτευχθεί η ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως το επιχειρούν οι ιάπωνες τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αποτελεί μία «πράξη απελπισίας», η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Και ενώ ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Ίαν Χόουρ-Λέισι, μιλώντας στο δίκτυο CBS ισχυρίζεται πως ο κίνδυνος μίας τήξης, ή μίας έκρηξης του αντιδραστήρα «μειώνεται ώρα με την ώρα, ενώ ψύχεται το πυρηνικό καύσιμο», πολλοί ειδήμονες, εκμυστηρεύονται σε δημοσιογράφους πως το πυρηνικό αυτό ατύχημα πιθανότατα θα επηρεάσει σημαντικά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες.  
«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.
Εκείνο που συνέβη στον αντιδραστήρα, είναι ότι τέθηκε πλήρως εκτός λειτουργίας η τροφοδοσία στα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής ψύξης (που εξασφαλίζεται από ντιζελογεννήτριες). Αυτή η ολική βλάβη «θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αλλά από πολλών ετών αποτελεί μία πηγή μεγάλης ανησυχίας», εξηγεί ο Κεν Μπέρτζερον, φυσικός που εργάζεται σε μοντέλα εξομοίωσης ατυχημάτων σε αντιδραστήρες. «Βρισκόμαστε σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή», τόνισε. «Το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει», επισήμανε κάνοντας αναφορά στα προηγούμενα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα στον κόσμο.
«Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον τετηγμένο αντιδραστήρα, τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.
«Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή», τονίζει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, σε συνέντευξή του στο CNN. Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή ελλιπών και αντιφατικών πληροφοριών για την κατάσταση στον αντιδραστήρα, τονίζοντας πως η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, μετά την αποβολή ατμού από τον πυρηνικό σταθμό, επισημαίνει μία μερική τήξη του πυρήνα του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: