Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τσουνάμι – Ιαπωνία: χιλιάδες οι νεκροί

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, λίγες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η έκρηξη σημειώθηκε σε τεράστιο εργοστάσιο της Σιογκάμα, γειτονικής κωμόπολης της Σεντάι, και οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι σε ακτή της Σεντάι, στη βορειοανατολική νομαρχία του Μιγιάγκι, βρέθηκαν 200 ως 300 πτώματα μετά το πέρασμα ενός τσουνάμι.
Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για τις σορούς κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι πνίγηκαν στο παλιρροϊκό κύμα των 10 μέτρων που σάρωσε τη ζώνη αυτή, συμπληρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Στο μεταξύ, τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μεταδίδουν ότι σήμερα ξεκίνησαν να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία.
Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, όταν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος του Ειρηυνικού, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Καλιφόρνιας και του Όρεγκον.

 Έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα 

Έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, σημειώθηκε πριν από λίγο σύμφωνα με το πρακτορείο Τζίτζι.
Συμφωνά με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, το πρακτορείο Τζίτζι είχε μεταδώσει την είδηση πως ακούσθηκε έκρηξη και καπνοί έγιναν αισθητοί να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, με την ιαπωνική τηλεόραση να επιβεβαιώνει με τις εικόνες της την πληροφορία.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού των 8,9 Ρίχτερ και του τσουνάμι που προκλήθηκε στην Ιαπωνία, είναι τραγικός με 1.400 νεκρούς και αγνοούμενους και 1.128 τραυματίες, αριθμός που σύμφωνα με τις αρχές αναμένεται να ανέβει κατά πολύ τις επόμενες ώρες.
Ο σεισμός, ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος και σε χρονική διάρκεια, έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά.
Περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν έως τα ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ενώ περίπου 784 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.
Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, ενώ μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση.
Ισχυροί μετασεισμοί, πάντως, καταγράφηκαν και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα. Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, ενώ στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό.

Ιαπωνία: Φόβος έκρηξης σε δεύτερο αντιδραστήρα

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.
Ο ίδιος τόνισε όμως πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού.
«Είναι πιθανό η έκρηξη αυτή να οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: