Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Λουτρό αίματος καταγγέλουν διεθνείς οργανώσεις Εκατοντάδες οι νεκροί των μαχών στην Ακτή Ελεφαντοστού Στο φως ομαδικοί τάφοι στα δυτικά της χώρας

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μόνο ημέρα στην πόλη Ντουεκουέ στα δυτικά της Ακτής Ελεφαντοστού, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ο αιματηρός απολογισμός στη χώρα είναι αποτέλεσμα των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των οπαδών του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας Αλασάν Ουατάρα.
Στο Αμπιτζάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, ενώ στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Λοράν Γκμπάγκμπο. Πυρά βαρεών όπλων ακούγονται στο Αμπιτζάν. Στη συνοικία Κοκοντί "ακούγονται πυρά, ο υπόκωφος ήχος των βαρέων όπλων και οι ριπές των αυτόματων" γύρω από την κρατική τηλεόραση RTI, που εκαξολουθεί να υποστηρίζει τον Γκμπαγκμπό, όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής.
Στρατιώτες πιστοί στον Γκμπαγκμπό κάλεσαν το στρατό να κινητοποιηθεί για να "προστατεύσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας", σε μήνυμά τους που αναγνώστηκε νωρίτερα σήμερα στην RTI.
Από την πλευρά του, ο Αλασάν Ουατάρα κατήγγειλε σήμερα πως βρέθηκαν "αρκετοί ομαδικοί τάφοι" στις δυτικές περιοχές της χώρας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους υποστηρικτές του Λοράν Γκμπάγκμπο. Οι τάφοι εντοπίστηκαν στις περιοχές Τουλεπλέου, Μπλολεκίν και Γκουίλιο.
Εκατοντάδες οι νεκροί στο Ντουεκουέ
Τριακόσιοι τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στο Ντουεκουέ, οι περισσότεροι από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci).
"Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη σκοτώθηκαν στο Ντουεκουέ 330 άνθρωποι", κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ των δυνάμεων του Ουαταρά και αυτών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Γκιγιόμ Ν' Γκεφά, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Onuci, επικαλούμενος "προκαταρκτικές αναφορές". "Από τους 330 νεκρούς, οι περισσότεροι εκτελέστηκαν από 'ντόζος' (παραδοσιακούς κυνηγούς) των FRCI" (Δημοκρατικές δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού που υποστηρίζουν τον Ουαταρά), δήλωσε ο ίδιος.
Τη δολοφονία περισσότερων από 800 ανθρώπων στις 29 Μαρτίου, στην πλειοψηφία τους από τη φυλή Γκουερέ, καταγγέλει και η Διεθνής Ομοσπονδία των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σημερινή ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στο Παρίσι.
Νωρίτερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μόνο μέρα, στις 29 Μαρτίου, σε συγκρούσεις στο Ντουεκουέ. "Έχουμε πληροφορίες ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 29 Μαρτίου σε διακοινοτικές συγκρούσεις. Οι συνάδελφοί μας είδαν εκατοντάδες πτώματα... Υποπτευόμαστε πως πρόκειται για διακοινοτική βία. Από την Δευτέρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή", δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Δωροθέα Κριμιτσάς.
Διεθνείς πιέσεις για την αποχώρηση του Γκμπάγκμπο
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά. Κατά τη συνομιλία αναφέρθηκε ότι οι πιστές στον Ουαταρά "νέες δημοκρατικές δυνάμεις, ελέγχουν, πρακτικά, όλη την επικράτεια της Ακτής του Ελεφαντοστού", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Παράλληλα, στη Γαλλία διέρρευσε η πληροφορία ότι το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα στην Ακτή Ελεφαντοστού, "Λιβόρν", ενισχύθηκε τις τελευταίες ώρες, φθάνοντας τους 1.100 στρατιωτικούς.
Ο εκπρόσωπος των κυανόκρανων στην Ακτή Ελεφαντοστού, Γκιγιόμ Ν'γκέφα, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του, ότι από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές "καμία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".
Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ, επισήμανε σήμερα ότι "ο Λοράν Γκμπαγκμπό ζει τις τελευταίες ημέρες του ως αρχηγός κράτους. Επιδεικνύει ένα εγκληματικό πείσμα και θα πρέπει να αποχωρήσει".
Εκτός από τη Γαλλία, την ίδια προτροπή έκαναν τις τελευταίες 24 ώρες, ο ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση, η Οικονομική κοινότητα κρατών Δυτικής Αφρικής, η CEDEAO. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: