Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ... Αντίποινα με σφαγές

Ρουκέτες και πολυβόλα σε ολοήμερη μάχη στην Μπρέγκα, το ανατολικό μέτωπο του εμφύλιου πολέμου στη Λιβύη, στη Μισράτα, το δυτικό, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι ισοπεδώνουν και λεηλατούν την πόλη και στην Τρίπολη το καθεστώς επιχειρεί να προλάβει και άλλες αυτομολήσεις αξιωματούχων του, ενώ αποκαλύπτεται πρόσφατη μυστική γραμμή επικοινωνίας του με τη Δύση.
Σε απόγνωση οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν έτοιμοι για κατάπαυση πυρός υπό όρους, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι τούς διώκουν με απίστευτη αγριότητα (φωτ. Reuters, Ass. Press)
Σε απόγνωση οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν έτοιμοι για κατάπαυση πυρός υπό όρους, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι τούς διώκουν με απίστευτη αγριότητα (φωτ. Reuters, Ass. Press)
Τηρώντας μάλλον αμήχανη στάση το Φόρεϊν Οφις ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» που αποκαλύπτει ότι ο Μοχάμεντ Ισμαήλ, στενός συνεργάτης του Σεΐφ αλ Ισλάμ (δευτερότοκου γιου) Καντάφι, ταξίδεψε πρόσφατα στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης», σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «σε κάθε επαφή που έχουμε, ξεκαθαρίζουμε ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».
Στην Τρίπολη, πάντως, έγινε γνωστό ότι το καθεστώς απαγορεύει πλέον σε αξιωματούχους του να βγουν από τη χώρα. Στο κτηριακό συγκρότημα Μπαμπ ελ Αζαζία, όπου βρίσκεται η κατοικία και του ίδιου του Καντάφι αλλά και των περισσότερων κυβερνητικών και στρατιωτικών ηγετικών στελεχών, πρόσθετη φρουρά έχει τοποθετηθεί για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Πλην του υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα, που ναι μεν δεν του έδωσε η κυβέρνηση Κάμερον διπλωματικό άσυλο αλλά ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί στη διάθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, και άλλα μέλη του κύκλου εξουσίας του Καντάφι φέρονται να έχουν ήδη διαφύγει στην Τυνησία, παρά τις απόπειρες διάψευσης του καθεστώτος: πρόκειται για τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Αμπντέλ Κάσεμ αλ Ζουάι και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμπντελάτιφ αλ Ομπέιντι. Ο υπουργός Πετρελαίου Σόκρι Γκάνεμ και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Μπουζέιντ Ντόρντα έσπευσαν με ανακοινώσεις τους στην κρατική τηλεόραση να δηλώσουν ότι, όχι, εκείνοι δεν έχουν αυτομολήσει.
Κατάπαυση υπό όρους
Στη Βεγγάζη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Αμπντελιλά αλ Χατίμπ, ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί είναι έτοιμοι να αποδεχτούν κατάπαυση του πυρός: με τον όρο όμως να αποσυρθούν οι δυνάμεις και οι μισθοφόροι του Καντάφι από τη Μισράτα και τις λοιπές πόλεις στη δυτική Λιβύη και ο εκεί πληθυσμός να εκφραστεί ελεύθερα. Επανέφερε δε το αίτημα για εξοπλισμό των εξεγερμένων από τη Δύση, εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην ανατολική Λιβύη, εδώ και έξι εβδομάδες, από την έναρξη της εξέγερσης. Είτε είναι νεκροί είτε κρατούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, εκτιμούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χθες επίσης το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε να ερευνήσει άλλη μία αναφορά για «παράπλευρες απώλειες»: επτά άμαχοι νεκροί και 25 τραυματίες όταν προχθές έκρηξη από πύραυλο συμμαχικού αεροσκάφους που έπληξε όχημα γεμάτο πυρομαχικά των αντικαθεστωτικών κατέστρεψε και δύο σπίτια στο χωριό Ζαουία ελ Αγκρόμπ, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Μπρέγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: